Tässä Orbiksen asiantuntijasisällössä valmistavan teollisuuden tiedonsiirron asiantuntija Jari Koskinen vastaa muun muassa näihin kysymyksiin:
- Mitä haasteita olosuhteet aiheuttavat tiedonsiirtojärjestelmille valmistavan teollisuuden alalla ja miten niihin voi varautua?
- Millaisella prosessilla rakennetaan luotettavia tiedonsiirtoratkaisuja vaativiin olosuhteisiin?
Koskinen kertoo, kuinka vuosikymmenten kokemus haastavista kohteista tuo varmuutta toteuttaa korkean suorituskyvyn tiedonsiirtokaapelointiratkaisuja valmistavan teollisuuden alan yrityksille ympäröivistä olosuhteista huolimatta. Tämä ruokkii myös rohkeutta kääntää haasteelliset olosuhteet kilpailuvaltiksi.
”Tuotteemme on suunniteltu kestämään vaativimmissakin teollisuusympäristöissä – maan alla, avaruudessa, merellä ja äärimmäisissä lämpötiloissa”, kertoo Koskinen.
Orbis tarjoaa asiakaskohtaisesti räätälöityjä tiedonsiirtoratkaisuja, jotka toimivat häiriöttä ympäristössä kuin ympäristössä. Olipa kyseessä satamanosturi, avaruusteknologia tai kaivostoiminta, Koskinen takaa Orbiksen tuotteiden täyttävän haastavan ympäristön aiheuttamat kestävyysvaatimukset mahdollisimman hyvin. ”Tuotteemme ja räätälöidyt ratkaisumme on suunniteltu toimimaan muita paremmin ja kestämään ympäristöissä, joissa kosteus, tärinä, veto, voimakas mekaaninen rasitus, äärilämpötilat ja UV-säteily haastavat toimintaa”, hän sanoo.
Kaapeleiden ja tiedonsiirtotuotteiden valmistus ääriolosuhteisiin on monivaiheinen prosessi. Siinä yhdistyvät toimintaympäristön haasteiden ymmärtäminen, tarkat materiaalivalinnat, erikoistunut tuotanto ja tiukka laadunvalvonta.
”Kilpailuvalttimme on nopea tuotekehitysprosessi asiakkaan ideasta valmiiksi tuotteeksi. Tämän mahdollistaa joustavasti toimiva, matala organisaatiomme sekä lähellä sijaitseva tuotantomme. Siellä prototyyppejä voidaan kätevästi suunnitella, valmistaa ja testata yhdessä paikassa, ja ne ovat nopeasti saatavilla koekäyttöön oikeaan ympäristöönsä”, Jari Koskinen toteaa.
Asiakastarpeisiin ja toimintaympäristön haasteisiin vastaaminen
Valmistavan teollisuuden tarpeisiin valmistettavat tuotekokonaisuudet perustuvat Orbiksen arvojen ja asiakaslupauksen mukaisesti aina kohdeorganisaation ymmärtämiseen ”Aina ensimmäisenä tunnistamme ja määrittelemme asiakkaan tarpeen ja luomme kokonaisymmärryksen tämän toimintaympäristön erityisvaatimuksista”, Koskinen kertoo.
Kun tiedonsiirto rakennetaan kestämään ääriolosuhteita, kaikki lähtee toimintaympäristön erityispiirteiden ymmärtämisestä. Haasteina voivat olla esimerkiksi:
- Kostea ilmasto:
Jos vedenalaisissa sovelluksissa suojarakenteet eivät ole riittävän tiiviitä, korkea paine voi vaurioittaa kaapelin ulkokuorta, mikä päästää kosteuden sisään. Kaapeleihin ja liittimiin tunkeutuva kosteus johtaa hapettumiseen ja korroosioon. Tämä heikentää signaalin laatua ja aiheuttaa oikosulkuja.
- Äärilämpötilat ja säteily:
Tiedonsiirron toimivuutta avaruudessa sekä muissa äärimmäisen kylmissä tai kuumissa olosuhteissa haastavat lämpötilan vaihtelut, UV-säteily ja avaruuden tyhjiö. Näistä aiheutuva kosteuden puute tai epätoivottu äkillinen kondensaatio on myös aina otettava huomioon.
- Mekaaninen rasitus:
Jatkuva taivutus, veto ja hankaus esimerkiksi nostureissa tai liikkuvissa laitteissa voivat vaurioittaa kaapelia, ellei sitä ole vahvistettu erikoismateriaalein.
- Vaikea saavutettavuus ja huoltotoimenpiteiden haasteellisuus:
Esimerkiksi kaivosteollisuuden ympäristö vaatii todella paljon laitteistojen kestävyydeltä. Laitteiden on toimittava luotettavasti ympäri vuorokauden, usein etäisissä ja hankalasti saavutettavissa kohteissa. Koska laitteiden seisokki voi aiheuttaa suuria kustannuksia, ennaltaehkäisevät huoltotoimenpiteet ja järjestelmien pitkäikäisyys ovat keskeisiä.
Kun olemme kartoittaneet ja ymmärtäneet toimintaympäristön erityispiirteet, voimme alkaa yksityiskohtaisemmin määritellä toiminnan edellytyksiä sekä asiakkaan erityistarpeita. Kartoitamme poikkeuksetta ainakin tarvittavien tuotteiden ja ratkaisujen:
- tarkat lämpötilarajat
- mekaanisen kestävyyden vaatimukset
- UV-kestävyyden vaatimukset
- kaapelien tarvittavien valokuitujen lukumäärän
- ylläpidettävän datanopeuden
- mekaanisen kestävyyden vaatimukset liikutettaessa
- taivutus- ja vetolujuusvaatimukset
- puristuslujuusvaatimukset.
Koviin olosuhdevaatimuksiin valmistettavien tuotteiden ominaisuudet
Organisaatiosi tarpeiden ja toimintaympäristön haasteiden määrittelystä siirrymme tekniseen suunnitteluun ja räätälöityjen ratkaisujen toteutukseen.
”Orbiksen ketterä tuotekehitys takaa yrityksesi ja projektisi tarpeisiin vastaavat, innovatiiviset ja samalla kustannustehokkaat kokonaisratkaisut ripeällä toimituksella. Vahva teknologinen osaaminen sekä kattava kumppaniverkostomme mahdollistavat eri teknologioiden yhdistämisen ja tuovat käyttöösi uusia teknologioita jo varhaisessa vaiheessa”, kertoo Koskinen.
Tarvittaessa voimme pilotoida esimerkiksi avaruuteen lähtevän kaapelimallin tai kokonaisratkaisun. Dokumentoimme suunnittelu- ja toteutusprosessin huolella.
Valmistavan teollisuuden käyttöön toteutetuissa tiedonsiirtoratkaisuissa käytämme tarkkaan valittujen päämiesten, esimerkiksi HUBER+SUHNERin sekä Prysmianin, kaapeleita, joihin asennamme luotettavat liitännät. Testaamme kokonaisratkaisun kohteen edellyttämällä tavalla. Luotettavalla tuotanto-, pilotointi- ja testausprosessilla syntyy kestäviä ja luotettavia ratkaisuja, jotka toimivat varmasti vaativimmissakin teollisuusympäristöissä.
Haastavien toimintaympäristöjen tiedonsiirtoratkaisuissa huomioimme aina seuraavat seikat:
- Tuotteiden materiaalit: Kaapeleiden ulkovaipan ja eristeen on oltava erityisen kestäviä. Käytämme vain tarkkaan valittujen päämiesten tuotteita, joiden materiaalivalinnat kohdeolosuhteisiin allekirjoitamme 100-prosenttisesti. Ääriolosuhteisiin sopivana materiaalina käytetään esimerkiksi polyuretaania, joka kestää kulutusta, hankautumista ja mekaanista rasitusta. UV-säteilyn kestävä eristemateriaali suojaa kaapeleita auringonvalon aiheuttamalta haurastumiselta, mikä on kriittistä ulkokäyttöön tarkoitetuissa tuotteissa. Esimerkiksi ulkotiloissa käytettävät M12-liittimet ja kaapelit altistuvat erilaisille sääolosuhteille, kosteudelle, kylmälle, kuumuudelle ja UV-säteilylle. Tämän vuoksi niiden eristysmateriaalit on suunniteltu kestämään näitä rasituksia pitkään.
- Lämpötilan kesto: Äärimmäisissä lämpötiloissa, kuten pakkasessa ja kuumuudessa, materiaalien lämpölaajeneminen ja kutistuminen voivat aiheuttaa ongelmia. Kaapeleiden on kestettävä laajaa lämpötilaskaalaa, jopa -40–+85 °C, ilman, että niiden suorituskyky heikkenee. Nestetyppitestein (-196 °C) simuloimme ääriolosuhteita ja varmistamme, että kaapelit ja niiden komponentit eivät haurastu tai menetä ominaisuuksiaan äärimmäisen kylmissä olosuhteissa.
- Vetolujuus ja mekaaninen kestävyys: Kaapeleiden ja liittimien on etenkin liikkuvissa sovelluksissa kestettävä mekaanista rasitusta, kuten vetoa ja puristusta. Esimerkiksi nostureissa ja liikkuvissa kaivoskoneissa kaapeleiden on kestettävä jatkuvaa liikettä, vetoa ja hankausta. Tämän vuoksi käytämme paksuja, kulutusta kestäviä ulkokuoria ja suojaputkia.
- Kosteussuoja ja paineen kestävyys: Kosteissa ympäristöissä kaapelien on kestettävä veden ja kosteuden aiheuttamaa korroosiota ja painetta. Erityisesti vedenalaisisten sovellusten kaapeleissa on käytettävä erikoisrakenteita, kuten vettä hylkiviä kerroksia ja tiiviitä suojakuoria. Nämä estävät veden pääsyn kaapelin sisälle ja suojaavat signaalinsiirtoa. Joissakin kaapeleissa käytetään vettä imeviä geelejä tai nauhoja, jotka estävät veden leviämisen vaurioituneista kohdista.
Esimerkki: Konecranesin satamanostureihin Orbis toteutti OptoFiber-välikaapelin, joka yhdistää valokuidut ja kuparijohtimet yhteen kaapeliin. Tämä kaapeli asennetaan nostomekanismin ja tarttujan välille, jossa se kestää vetoa, mekaanista rasitusta ja kosteutta. OptoFiber-kaapelin suunnittelussa korostuivat huollon helppous ja nopea kytkentä, sillä satamissa laivojen seisottaminen on kallista. Kaapeli sisältää 42 kuparijohdinta ja 12 valokuitua. Kaapelin päät on varustettu IP68-moduuliliittimin, joissa on ruostumattomasta teräksestä valmistetut suojaholkit. Nämä takaavat liitinten kosteudenkeston ja pitkän käyttöiän haastavissa olosuhteissa
Tinkimätön testaus, käyttöönoton tuki ja pitkäikäinen kumppanuus
Kaapelit ja komponentit käyvät läpi tiukan testausprosessin, jossa niiden kestävyyttä mitataan eri äärilämpötiloissa, kosteudessa ja mekaanisissa rasituksissa. Testauslaitteistoilla varmistamme, että tuotteet täyttävät kaikki standardit ja vaatimukset ennen niiden käyttöönottoa. Valmistavan teollisuuden kaapeleiden ja tuotteiden testaus on monivaiheinen prosessi, joka varmistaa ratkaisun toimivuuden ankarissa olosuhteissa. Takaamme, että tuotteemme vastaavat korkeimpia mahdollisia standardeja. Testaamme itse tai yhteistyökumppaneidemme voimin seuraavat seikat asiakaskohtaisesti:
- mekaaninen rasitus
- lämpötila
- kosteus ja korroosio
- sähköinen suorituskyky
- UV- ja säänkestävyys
- iskut ja tärinä
- yksilölliset erityispiirteet.
Jatkamme tuotteen kehittämistä ja testaamista kunnes asiakkaalta kootut vaatimukset täyttyvät ja tuote kestää varmasti kaikki olosuhdehaasteet. ”Kun asiakas on hyväksynyt ratkaisut, varmistamme niiden tehokkaan asennuksen ja käyttöönoton. Lisäksi jatkuva tuki on olennainen osa toimintaamme ja tähtäämme pitkiin asiakassuhteisiin. Tarjoamme näköaloja uusiin tiedonsiirtoteknologioihin ja niiden hyödyntämiseen myös pitkällä aikavälillä”, kertoo Koskinen
Jatkuvaa tehokkuutta ääriolosuhteisiin
Laadukkaat tiedonsiirtotuotteet ja vaativiin toimintaympäristöihin soveltuvat ratkaisut ovat välttämättömiä organisaatioiden toiminnan sujuvuudelle, tehokkuudelle ja menestykselle. Syvälliseen kohdeympäristön tuntemukseen sekä asiakaskeskeisyyteen pohjaava luotettavuus ja kestävyys ovat tae siitä, että tiedonsiirto toimii moitteettomasti haastavissa olosuhteissa. ”Tämä minimoi käyttökatkot ja ylläpitokustannukset, parantaa prosessien tehokkuutta ja mahdollistaa nopeat vasteajat. Näin lisäämme tuottavuutta ja kilpailukykyä”, vakuuttaa Koskinen
Tiedonsiirron katkeamaton toiminta vaikuttaa suoraan organisaation menestykseen.