Älypylväs valmistuu moninaisella yhteistyöllä

Orbis Oy on yhdessä DNA Oyj:n ja Tehomet Oy:n kanssa rakentanut älypylvään Tampereelle Hiedanrannan kaupunginosaan. Pilottihankkeessa yhdistettiin kunkin yrityksen erityisosaamista ja hankittiin arvokasta kokemusta uusien älykaupunkiratkaisujen kehittämiseen.

Älypylväät toimivat alustoina erilaisille laitteille ja antureille sekä tuovat palveluita kaikkien saataville.
12.11.2019

Lisääntyvät digitaaliset palvelut ja uudet teknologiat tarvitsevat toimiakseen tietoliikenteen infrastruktuurin, jossa suuria määriä dataa siirretään langattomasti ja luotettavasti reaaliajassa. Älypylväällä teknologia sulautetaan mahdollisimman huomaamattomasti kaupunkikuvaan ja suojataan ilkivallalta. Pylväs toimii erilaisten laitteiden ja anturien alustana sekä tuo palveluita kaupunkilaisten ja yritysten saataville. Hiedanrannan pilottipylväässä on mobiiliverkon tukiaseman lisäksi ohjattavat LED-valot, valvontakamera, USB-latauspiste ja levähdyspenkki.

Hiedanrantaan rakennettiin ensimmäinen tuotekehitysversio puistoympäristöön sopivasta älypylväästä. Yhteistyöllä pystyimme tekemään toimivan ratkaisun, joka vastaa tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeisiin.

Hankkeen vetäjä Anu Peussa, Orbis Oy

Haasteista syntyy uusia innovaatioita

Pylvään suunnittelusta ja valmistuksesta vastanneen Tehomet Oy:n Sami Huuskosen mukaan kokonaisuuden ulkonäköön täytyy panostaa: 

Kaupunkikuvallisesti on mielestäni tärkeää naamioida ja integroida laitteistoa mahdollisimman paljon, jotta vältyttäisiin sekavan näköiseltä ympäristöltä

Koska pilotin pylväässä yhdistyi valaisinten lisäksi muuta laitteistoa, suunnitteluun tarvittiin aikaa, jotta kaikki osat saatiin istumaan kokonaisuuteen toivotusti. 

Orbis Oy vastasi pilottihankkeen vetämisen lisäksi pylvääseen integroiduista tiedonsiirron ja sähkönsyötön kaapelointi- ja kytkentäratkaisuista. Älypylväs asennusympäristönä sekä sen eri laitteiden rajapinnat tarjosivat runsaasti kehitettävää. Suurimman haasteen asetti rajoitettu tila pylvään sisällä. Kaapelointia ryhmiteltiin, teknologioita yhdistettiin hybridiratkaisuihin ja kehitettiin uusia pienempiä sääsuojattuja kytkentäkoteloita. Pylvääseen jätettiin lisäksi vapaaksi ylimääräisiä kytkentäpaikkoja, jotta tulevaisuudessa laitteita voidaan joustavasti lisätä tarpeiden mukaan. 

Anu Peussan mukaan 5G-mobiiliverkossa tukiasemia rakennetaan tiheämmin, joten älypylväiden lisäksi kaapelointia tullaan integroimaan muihinkin kaupunkirakenteisiin – esimerkiksi bussipysäkkiin.

Kaupungin tarpeet ohjaavat

Tänä päivänä tietoliikenne ei ole yksin teleoperaattorien käsissä. Tarpeiden ja kohteiden määrittämisessä tärkein rooli on loppukäyttäjillä ja kaupungeilla, sillä ne määrittelevät millaisia palveluita tarvitaan ja halutaan. 

Tampereen visiossa Hiedanrannasta tavoitellaan houkuttelevaa kaupunginosaa asukkaille ja siellä toimiville yrityksille. Innovaatioiden Hiedanranta toimii kehittämisympäristönä ja yhteistyön alustana älykkään ja kestävän kaupunkikehittämisen hankkeille ja kokeiluille. Hiedanrannalla tavoitteena on olla älykaupungin mallialue, minkä vuoksi se soveltui hyvin älypylväspilotin kohteeksi. ”Kaupunki haluaa olla mahdollistajana eri tyyppisten ratkaisujen kokeiluille. Olisi hyvä, että löytyisi yhtenäinen ratkaisu, joka tukeutuu pitkälti olemassa olevaan kaupunkiympäristöön. Jotta tietoliikenneverkkojen rakentaminen olisi nopeampaa, rakentaminen tehtäisiin kerralla ja että kaupunkikuva säilyisi hyvänä, teemme normaalirakentamisessa varauksia kasvavaan tietoliikennetarpeeseen”, kertoo älykaupunkiympäristön rakentamisesta Tampereen kaupungin projektipäällikkö Mika Heikkilä.

Teleoperaattori DNA Oyj:ltä älypylväs-hankkeeseen osallistui teknisenä asiantuntijana Tero Seppälä. Hän näkee älypylväissä potentiaalia: ”DNA:n kannalta tämä on uusi konsepti, jolla voitaisiin toimia. Mielenkiinnolla odotamme, kuinka homma lähtee kehittymään ja kuinka mahdollinen yhteistyö esimerkiksi eri kaupunkien kanssa tulee tapahtumaan.” Pilottipylvästä rakennettaessa Seppälä toimi tärkeänä tukena ja antoi tietoja muun muassa mobiiliverkon laitteiden fyysisestä koosta ja tehontarpeesta sekä 5G-teknologian kehityssuunnista. 

Konkreettinen esimerkki auttaa tulevaisuuden tarpeiden suunnittelussa, joten Orbis Oy:n Anu Peussa toivottaa älykaupunkien kehittäjiä tutustumaan Tampereen älypylvääseen: ”Haluamme esitellä Hiedanrannan pilottia erityisesti kaupunkien edustajille, jotka vastaavat digitalisoinnista ja tiedonsiirrosta”. Sami Huuskonen Tehomet Oy:ltä jatkaa: ”Tarkoitus on herättää keskustelua siitä, mitä hyötyjä ja haasteita erilaisten teknologioiden yhteensovittaminen kaupunki-infrastruktuuriin tuo mukanaan”

Seuraavat älypylväät jo työn alla

Orbis ja Tehomet jatkavat yhteistyötä älypylväiden parissa. Molemmat yritykset ovat nyt mukana rakentamassa seuraavia pilotteja Espooseen Nokian vetämässä LuxTurrim5G+ -hankkeessa, jossa tavoitteena on tuotteistaa älypylväskonsepti erilaisiin kaupunkiympäristöihin sopivaksi modulaariseksi tuoteperheeksi. 

Lisää tietoa älypylväistä

Ota yhteyttä

Orbis Oy
Anu Peussa
Myyntijohtaja, Hiedanrannan älypylväshankkeen päällikkö
+358 400 902 402
[email protected]

Tehomet – a Valmont Company
Sami Huuskonen
Muotoilupäällikkö
+358 44 746 5583
[email protected] 

DNA Oyj
Tero Seppälä
+358 44 220 3229 
[email protected] 

Tampereen kaupunki
Mika Heikkilä
Projektipäällikkö
+358 50 468 8478
[email protected]

Kuvat

Pyydä halutessasi korkearesoluutioiset kuvat: [email protected]

Älypylvään pystytys Tampereella.
Kuva 1: Älypylväs nostettiin paikoilleen Tampereen Hiedanrannassa 11.9.2019. Kuvassa vasemmalta: Jari Koskinen/Orbis, Kari Lehtinen/Pirkanmaan teleurakointi, Mikko Pärkö/DNA ja Tero Seppälä/DNA
Valmis älypylväs Hiedanrannassa.
Kuva 2: Älypylväs toimintavalmiina Tampereen Hiedanrannassa.
Älypylvään alaosa toimii penkkinä.
Kuva 3: Älypylvään alaosassa on levähdyspenkki ja latauspiste puistossa käyville. Penkin alle voidaan sijoittaa älypylvään tekniikkaan liittyviä laitteita.
Älypylvään yläosa toimii sekä valaisimena, valvontalaitteena että mobiiliverkon tukiasemana.
Kuva 4: Älypylvään yläosassa on valvontakamera, LED-valot ja suojakuoren alla mobiiliverkon tukiaseman laitteistoa.