LuxTurrim5G-ratkaisut valmiita maailmanlaajuisille älykaupunkimarkkinoille

Nokian vetämä LuxTurrim5G-hanke on saavuttanut tärkeän välietapin saatuaan päätökseen älypylväiden, data-alustan ja siihen liittyvien älykaupunkipalveluiden tutkimus- ja kehitysvaiheen. Monialainen 26 yhteistyökumppanin konsortio on saavuttanut lupaavia tuloksia.

16.12.2021

Olemme toteuttaneet älypylvääseen kompaktin kaapelointiratkaisun, jonka ansiosta integroitavat laitteet on saatu yhdistettyä samaan tiedonsiirron ja sähkönsyötön kokonaisuuteen. Ratkaisun kilpailuetuna on myös sen modulaarisuus, joka takaa sen, että älypylvääseen voidaan joustavasti lisätä ja vaihtaa laitteita koko sen elinkaaren ajan

Jani Linna-Aro, Orbis Oy:n toimitusjohtaja

LuxTurrim5G-ekosysteemin kehittämä ratkaisu muodostaa “kaupungin digitaalisen selkärangan”, jonka avulla kaupungeista saadaan älykkäämpiä ja kestävää kehitystä edistävämpiä. Konseptin keskiössä olevista älypylväistä on jo kehitetty esikaupallinen tuoteperhe, joka vastaa kaupunkien monenlaisiin tarpeisiin. Älypylväät on varustettu nopeita, luotettavia ja turvallisia tietoliikenneyhteyksiä tarjoavilla 5G-tukiasemilla, joiden lisäksi pylväisiin voidaan integroida sään, lämpötilan, ilman laadun ja hiilidioksidin mittaukseen sekä navigointiin käytettäviä sensoreita, videokameroita, tutkia, lidareita ja muita laitteita.

Kokonaisratkaisuun kuuluu myös älypylväistä ja muista lähteistä saatavia datamassoja luotettavasti ja tehokkaasti käsittelevä data-alusta sekä datapohjaisia palveluita mahdollistava datan markkinapaikka. Alustan avulla kaupungit ja yritykset voivat hyödyntää dataa omiin tarpeisiinsa ja luoda kokonaisvaltaista tilannekuvaa.  Lisäksi ekosysteemissä on pilotoitu ja valmisteltu kaupallistamista varten useita digitaalisia palveluita liittyen esim. julkisten paikkojen turvallisuuteen, vähäpäästöiseen logistiikkaan, itseohjautuvaan liikenteeseen ja terveelliseen elinympäristöön.   

Ekosysteemikumppanit ovat myös tehneet paljon uraauurtavaa yhteistyötä ratkaistakseen tiedon yksityisyyteen liittyviä asioita, suunnitelleet ohjeistusta älykaupunkien suunnitteluun, selvittäneet uusia liiketoiminta- ja operointimalleja sekä luoneet monimutkaisen liiketoimintaympäristön ymmärrystä. 

Yksi merkittävä konkreettinen tulos on 19 älypylväästä, kahdesta älykkäästä ja turvallisesta bussipysäkistä sekä yli 250 toisiinsa liitetystä IoT-laitteesta (Internet of Things) koostuva älykaupungin pilottiympäristö Nokian kampuksen ympäristössä Espoossa. Se mahdollistaa uusien ratkaisujen pilotoinnin ja testaamisen käytännössä ja alueesta tehdyn digitaalisen kaksosen avulla myös virtuaalisesti. Seuraavaksi suunnitteilla on uusia pilotteja aidoissa kaupunkiympäristöissä. Ekosysteemi valmistee parhaillaan ratkaisun kaupallistamista: älypylväiden toimitusvalmiutta hienosäädetään teknisten yksityiskohtien osalta, palveluportfoliota määritellään ja erilaisia liiketoimintamalleja on valmisteilla.  

Espoon pilotin kautta LuxTurrim5G-konsortio tähtää globaaleille markkinoille, joiden ennustetaan kasvavan 1000 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. Nyt käynnissä olevalla Dubain maailmannäyttelyllä (Expo 2020 Dubai) on tässä tärkeä rooli. Dubaissa Nokia ja kumppaniyritykset esittelevät LuxTurrim5G:n yhteistarjoamaa ja kahta toiminnallista älypylvästä puolen vuoden ajan globaalille yleisölle. Useita keskusteluja potentiaalisten asiakkaiden kanssa onkin jo käynnissä. 

LuxTurrim5G-ekosysteemin yhteistyökumppanit:
Nokia Bell Labs, Nokia, Premix, Teleste, Vaisala, Indagon, Rumble Tools, Orbis, Tehomet, Destia, Sitowise, Caruna, A-Insinöörit (AINS Group), Link Design & Development, Vediafi, Agora Networks, Sensible 4, L7 Drive, City of Espoo, Finnish Transport and Communications Agency Traficom, VTT, Aalto University, Tampere University, University of Helsinki ja Spinverse (ekosysteemin koordinaattori).

Projektia rahoittavat yhteistyökumppanit ja Business Finland.

Ota yhteyttä

Suvi Ahlajärvi

kehitysjohtaja

+358 40 7548715

etunimi.sukunimi@orbis.fi