Nyt alkaneessa toisessa vaiheessa LuxTurrim5G-ekosysteemin kehittämää 5G-älypylväskonseptia viedään vahvasti kohti tuotteistusta ja käytännön pilotointia. Toisena isona tavoitteena on luoda laajasti erilaista dataa luotettavasti ja turvallisesti hyödyntävä alusta ja kehittää uusia digitaalisia palveluja kaupunkien oikeisiin tarpeisiin. Tähän liittyy myös ns. Neutral host -operaattorimallin arvioiminen ja pilotointi käytännössä. Mukana yritysten ja Business Finlandin rahoittamassa kahden vuoden ja n. 26 miljoonan euron intensiivisessä yhteiskehitystyössä on 26 partneria. Yhteisenä tavoitteena on edetä Espoon pilotoinnin kautta maailmalle tähtäimessä kymmenien miljardien älykaupunkimarkkinat.
Toukokuussa päättyneessä LuxTurrim5G-hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kehitettiin onnistuneesti ns. 5G-älypylväskonsepti, jossa valaisinpylvääseen on integroitu 5G-tukiaseman ohella mm. sää- ja ilmanlaatu-sensoreita, videokameroita, näyttöjä, sähköautonlatausyksikkö ja muita laitteita. Hyvät tulokset ja ensimmäiset pilotit Nokian kampuksella Espoossa ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta ympäri maailmaa ja antaneet pontta LuxTurrim5G-yritysjoukolle laajempiin jatkopanostuksiin.
Nyt alkaneessa toisessa kehitysvaiheessa tiiviissä yhteistyössä on mukana useita uusia yrityksiä, kaikkiaan 26 kumppania ja pitkälti toista sataa eri alojen avainasiantuntijaa kehittämässä ja arvioimassa uusia teknisiä ratkaisuja liittyen niin radioteknologiaan, datankäsittelyyn, materiaaleihin, sensoreihin kuin kaupunkisuunnitteluunkin. Erityisesti kehitetään uusia palvelukonsepteja ja liiketoimintamalleja liittyen mm. liikenteeseen, logistiikkaan, energianhallintaan, kaupunki-infran rakentamiseen, terveyteen ja turvallisuuteen sekä palvelujen operointiin. Spinversen koordinoima jatkohanke koostuu kahdesta toisiinsa kiinteästi nivoutuvasta projektista: LuxTurrim5G+ keskittyy älypylväskonseptin tuotteistamiseen ja pilottiverkon laajentamiseen Espoon Kerassa, kun taas Neutral Host Pilot paneutuu datapohjaisen liiketoiminnan ja palveluiden synnyttämiseen sekä älyverkon rakentamiseen ja operointiin liittyviin kysymyksiin.
Yhteistä data-alustaa ei ole vielä olemassa, sitä kaipaavat niin kaupungit kuin mobiilioperaattoritkin. Tämä on todella hieno mahdollisuus yhdistää voimat ja saada älypylväistä ja data-alustasta kokonaisuus, joka hyödyntää kaikkia osapuolia ja edesauttaa kaupunkialueilla kykyä vastata kestävän kehityksen haasteisiin.
LuxTurrim5G ekosysteemin vetäjä Juha Salmelin, Nokia
LuxTurrim5G-verkko älykaupungin selkärankana
5G-teknologian odotetaan tuovan murroksen monelle alalle. Älykaupungit odottavat supernopeaa 5G-verkkoa kiihkeästi, jotta pystyvät rakentamaan haluamiaan palveluita. Tiheän valaisinpylväisiin perustuvan 5G-verkon rakentaminen tuo mukanaan paitsi mahdollisuuksia myös uusia haasteita. Älykaupungin infrastruktuurin suunnittelussa uudet toimintamallit ovatkin tarpeen.
”Nyt syntyvillä tietovirroilla mahdollistetaan se, että ihmiset voivat toimia fiksusti ja ekologisesti kaupunki-ympäristössä, myös sen suunnittelussa ja rakentamisessa. Tuomme ihmisten saataville uudenlaista, ennakoivaa tietoa kaupungin toiminnasta, esimerkiksi siitä, missä kunnossa kaupunki-infra on, mikä on ilman laatu sisällä tai ulkona, miten välttää liikenneruuhkat tai mikä on turvallisin reitti lapsen koulumatkalla”, sanoo A-Insinöörien toimitusjohtaja Jyrki Keinänen.
Infran suunnittelussa ja toteuttamisessa on mukana A-Insinöörien ohella mm. Sitowise, Caruna, Destia sekä Espoon kaupunki. Älypylväskehitystä vetävät puolestaan Tehomet ja Orbis. Moderni kaupunkisuunnittelu tuo mukaan 3D-mallit ja digitaaliset kaksoset, jotka mahdollistavat tehokkaan datan hyödyntämisen paitsi valmiissa kaupungissa, myös jo rakennusvaiheessa. Sähkö- ja televerkkojen yhteisrakentaminen tuo kustannustehokkuutta ja mahdollistaa hyvän toiminnallisuuden.
Data liikkeelle luotettavasti
LuxTurrim5G-älypylväsverkko luo älykaupungin digitaalisen selkärangan. Se mahdollistaa nopeat tieto-liikenneyhteydet ja luo laajan sensoriverkon, jolla voidaan kerätä monenlaista tietoa mm. ympäristöstä, liikenteestä, säästä, energiankäytöstä ja luoda laajaa tilannekuvaa kaupungin ja yritysten käyttöön. Tämän lisäksi kaupungilla on jo nyt iso määrä erilaista dataa, jota voitaisiin hyödyntää monenlaisten uusien palvelujen kehittämiseen. Hankkeen tarkoituksena onkin luoda data-alusta, joka pystyy vastaanottamaan ja käsittelemään näitä eri lähteistä saatavia isoja datamassoja luotettavasti ja tehokkaasti. Tässä hankkeessa yksi tutkimuskohde on ns. Neutral host -operaattorimalli, jossa ”neutraali” paikallinen operaattori hoitaisi verkon rakentamisen ja operoinnin sekä toisi data-alustan paikallisten palveluntuottajien käyttöön. Datamarkkinoiden pelisäännöt on keskeinen kysymys, johon pureudutaan myös tutkimuksen keinoin VTT:n, Aallon ja Helsingin yliopiston voimin. Hankkeen tavoitteena on paitsi selvittää erilaisia käyttötapauksia ja liiketoimintamalleja, myös pilotoida käytännössä Neutral host -operointimallia Keran alueella.
”Neutral host -mallit voisivat mahdollistaa 5G-verkkopalveluiden rakentamisen kustannustehokkaasti kaupunkeihin ja liikenneväylille. 5G:n laaja rakentaminen edellyttää myös uudenlaisia lähestymistapoja esimerkiksi liiketoimintamalleihin ja infrastruktuurin jakamiseen samoin kuin uudenlaiset toteutukset mahdollistavaa tele- ja taajuussääntelyä. Näemme, että tulevaisuuden digitaalisen infrastruktuurin yhteisrakentaminen tuo selkeitä yhteiskunnallisia hyötyjä, sanoo Heidi Himmanen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin 5G Momentum -ekosysteemistä.
Älykaupungin uudet palvelut
Sujuva liikkuminen, liikenne ja logistiikka on yksi tärkeistä jokapäiväisistä haasteista, jonka tehostamisella saadaan älykaupunki hengittämään oikeaan tahtiin ja säästetään kustannuksia. Äskettäin maailman parhaana itseohjautuvien ajoneuvojen startup-yrityksenä palkitun Sensible4:n GACHA-robottibussi hyödyntää nopeaa 5G-verkkoa ja laajentaa osaltaan LuxTurrim5G-sensorialustaa. Vediafi ja Agora Networks taas kehittävät VTT:n tukemana uusia ratkaisuja ns. last mile -logistiikkaan ja varmistavat sujuvat, tehokkaat toimitusketjut. Oma kehitysalueensa on kaupunkisuunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät palvelut ja uudet toimintamallit kuten virtuaalimallinnus, Digital Twin ja modernit ratkaisut tiedonhallintaan, joita viedään eteenpäin Sitowisen ja A-Insinöörien vetämänä. Uusia energiaratkaisuja ja palveluita kehittää mm. Caruna. Vaisalan johdolla sää- ja ilmanlaatutietoa hyödynnetään monipuolisesti mm. liikenteenohjauksessa, energiankäytön ohjauksessa sekä terveyteen liittyvien asioiden arvioinnissa. Link Design tuo palvelumuotoilun mukaan kehitystyöhön. Kaupungin näkökulmasta kokonaisvaltainen, ajantasainen tilannekuva, joka kattaa niin turvallisuuteen, liikenteeseen kuin energiaankin liittyvät asiat on merkittävä uusi mahdollisuus, jonka nopeisiin 5G-yhteyksiin ja laajaan datapohjaan perustuva älyverkko mahdollistaa. Tässä sensoriverkon lisäksi Telesten videovalvontapohjaiset ratkaisut ovat tärkeässä osassa.
“Jatkamme mielellämme tehokasta yhteistyötä Nokian ja tutkimuskonsortion kanssa toimittaaksemme tiheitä havaintoverkkoja sekä digitaalisen ilmanlaadun malleja ja ennusteita luodaksemme terveellisiä, kestäviä ja tuottavia kaupunkiympäristöjä”, kertoo Vaisalan sää- ja ympäristöliiketoiminnan kehitysjohtaja Erik Sucksdorff.
Kestävä älykaupunki Espoo – tavoitteena sujuva, terveellinen ja turvallinen arki
Espoon tavoitteena on olla pysyvästi Euroopan kestävin kaupunki ja hiilineutraali 2020-luvulla. Kestävän kasvun tukemiseksi kehitetään ja otetaan käyttöön puhtaan teknologian ratkaisuja yhdessä kumppaneiden kanssa. Yhdessä yritysten kanssa kaupunki toimii älykkään kaupunkikehityksen, ilmastotyön ja kiertotalouden edelläkävijänä. Keran alue kokee suuria muutoksia 2020-luvulla.
”Uusi Kera on ensimmäinen paikka kaupunkijunaradan varrella, jossa rakennetaan tulevaisuuden älykaupunkia. Kestävän kehityksen kaupunkikehityksestä kumpuaa tarpeita, joita voidaan mahdollistaa digitaalisilla alustoilla. Yhdessä kumppaneiden kanssa kehitämme aktiivisesti älykkäitä ja puhtaita ratkaisuja, jotka mahdollistavat kestävän kasvun”, toteaa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
Älykästä kaupunkia rakennetaan Espoossa asukas- ja asiakaslähtöisesti. Tavoitteena on sujuva, terveellinen ja turvallinen arki.
Jukka Mäkelä, Espoon kaupunginjohtaja
Uuteen Keraan syntyy vähintään 14 000 ihmisen ja 10 000 työpaikan urbaani ja älykäs kaupunginosa. Kerasta rakennetaan kestävän kaupunkikehittämisen helmeä ja kansainvälistä referenssikohdetta, jossa kaupunki yhdessä kumppaneiden kanssa luovat uusia puhtaita ja älykkäitä asukkaiden arkea helpottavia ratkaisuja.
LuxTurrim5G-ekosysteemi on tärkeässä roolissa Keran kehityksessä. Tulevina vuosina rakentuva moderni kaupunginosa tarjoaa merkittävän pilotointikohteen uusille ratkaisuille, mikä pohjustaa myös laajempia kansainvälisiä hankkeita. Espoon rooli YK:n kestävän kehityksen mallikaupunkina edesauttaa tässä. Vuoden loppuun mennessä valmistuvassa ensimmäisessä pilottivaiheessa rakennetaan 15 älypylvään verkko Nokian kampukselta Keran rautatieasemalle, mikä tukee mm. itseajavan robottibussin liikennöintiä. Ensi vuonna suunnittelussa ovat jo kansainväliset pilotit, joihin liittyen kyselyitä on jo tullut useita.
Lisätietoja hankkeesta
LuxTurrim5G-ekosysteemi koostuu kahdesta rinnakkaisesta hankkeesta:
LuxTurrim5G+
Mukana: Nokia Bell Labs, Premix, Teleste, Vaisala, Indagon, Ensto, Rumble Tools, Orbis, Tehomet, Destia, VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto
Yhteyshenkilöt: Pekka Wainio, Nokia Bell Labs & Joni Turunen, Spinverse
Lue lisää hankkeesta tiedotteestamme.
Neutral Host Pilot
Mukana: Nokia, Sitowise, Caruna, Vaisala, A-Insinöörit, Link Design & Development, Vedia, Agora Networks, Sensible 4, Espoon kaupunki, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Aalto-yliopisto, VTT, Helsingin yliopisto
Yhteyshenkilöt: Juha Salmelin, Nokia & Pekka Torvinen, Spinverse