Tulevaisuuden kaupunkien tiedonsiirtoa rakentamassa – Orbiksen rooli kehittyvissä älypylväs- ja tukiasemapiloteissa

2025

Tulevaisuuden kaupungit rakentuvat älykkäiksi ja ympäristöystävällisiksi ekosysteemeiksi, joissa innovatiiviset teknologiaratkaisut sulautuvat osaksi kaupunkikuvaa. Orbis Oy on mukana rakentamassa kestävämpää ja älykkäämpää kaupunki-infrastruktuuria tarjoamalla asiantuntijuuttaan tiedonsiirron kaapelointi- ja kotelointiratkaisuissa. Kehitysaskeleet äly- ja tukiasemapylväiden toteuttamisessa on otettu vaiheittain monialaisissa yhteishankkeissa

Ensimmäinen älypylväspilotti Hiedanrannassa

Vuonna 2019 Orbis osallistui Tampereen Hiedanrannassa toteutettuun älypylväspilottiin yhdessä Tehomet Oy:n ja DNA Oyj:n kanssa. Pilottipylväässä yhdistyvät mobiiliverkon tukiasema, älykäs valaistus, valvontakamerat sekä puistokäyttäjien palvelut, kuten USB-latauspiste ja levähdyspenkki.

Erityistä huomiota kiinnitettiin teknologian integrointiin siististi pylvään rakenteisiin sekä järjestelmän joustavaan laajennettavuuteen tulevia tarpeita varten. Hiedanrannan älypylväs on varustettu monilla uusilla teknologioilla, kuten valokuituverkon runkoyhteydellä ja 5G-tukiasemilla, jotka mahdollistavat suurten datamäärien langattoman tiedonsiirron. Lisäksi pylväs sisältää valmiudet tulevaisuuden kaupunkiteknologian integroimiseen ja palveluiden laajentamiseen.

Älypylvään yläosassa on valvontakamera, LED-valot ja suojakuoren alla mobiiliverkon tukiaseman laitteistoa.

Orbiksen vastuulla olivat pylvään sisäiset tiedonsiirron ja sähkönsyötön kaapelointi- ja kytkentäratkaisut. Hanke tarjosi tärkeitä kokemuksia tukiasemapylväsratkaisujen kehitystyöhön. Pylväs odottaa siirtoa uuteen paikkaan kaavamuutoksen vuoksi, eli tarvittaessa pylväs on mahdollista sijoittaa myös uudelleen.

Kansainvälistä älypylväiden kehitystyötä LuxTurrim5G+-hankkeessa

Seuraava askel otettiin, kun Orbis liittyi mukaan Nokia Bell Labsin vetämään LuxTurrim5G+-ekosysteemiin vuonna 2019. Kaupungit, joissa digitaaliset palvelut yleistyvät, vaativat luotettavaa ja viiveetöntä tiedonsiirtoa. Tässä monialaisessa hankkeessa kehitettiin älypylväsverkkoa, joka mahdollistaa supernopeat 5G-yhteydet sekä laajan sensoriverkon kaupunkiympäristöön.

LuxTurrim5G+-älypylväskonsepti on kehitetty vastaamaan kasvavien kaupunkien kestävän kehityksen ja digitalisaation haasteisiin. Innovatiivinen ratkaisu toimii alustana älykkäille palveluille – se on kaupungin digitaalisen infrastruktuurin selkäranka. LuxTurrim5G+-pylväs sisältää 5G-tukiaseman lisäksi useita sensoreita, jotka mittaavat esimerkiksi ilmanlaatua, hiilidioksidipitoisuuksia, säätilaa ja lämpötilaa. Lisäksi älypylvääseen voidaan integroida videokameroita, tutkalaitteita ja muita teknologioita, jotka
mahdollistavat kaupunkiympäristön tarkkailun ja turvallisuuden valvonnan.

LuxTurrim5G+ -älypylväs puistomaisessa kaupunkiympäristössä.

Orbiksen erityisosaaminen kaapelointi- ja kotelointiratkaisujen kehittämisessä oli keskeistä älypylväiden onnistuneessa toteutuksessa. Espoon Keraan rakennettu 19 älypylvään verkko ja siellä käytettävä 5G-teknologia perustuvat tiiviiseen laiteintegraatioon ja luotettavaan tiedonsiirtoon. Älypylväiden keskeinen piirre on niiden modulaarisuus. Erilaiset käyttöympäristöt, kuten kadut, puistot ja aukiot, vaativat erikokoisia pylväitä, ja modulaarinen rakenne mahdollistaa ratkaisujen räätälöinnin kunkin ympäristön tarpeisiin. Orbiksen kehittämät modulaariset ja sääsuojatut tiedonsiirtoratkaisut mahdollistavat laitteiden joustavan lisäämisen älypylväiden elinkaaren aikana.

Monialaisen älypylväskonseptin kokonaiskehityksessä Orbiksen kaapelointi- ja kotelointiratkaisut tukivat ratkaisevasti ekosysteemin yhteisiä tavoitteita, kuten kestävän kehityksen ja datapohjaisten älypalveluiden edistämistä. LuxTurrim5G+ on ratkaisu, joka sisältää valmiuden tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeisiin ja kasvaa kaupungin digitalisaation mukana.

Urban Pole™ – tukiasemapylväsratkaisun pilotointi ja laajentaminen

LuxTurrim5G+-hankkeen kokemuksia hyödyntäen Orbis kehitti oman tukiasemapylväsratkaisunsa, Urban Polen™. Urban Pole™ on valmis alusta mobiiliverkkojen tukiasemille: se sisältää valmiin tietoliikenne- ja
sähkösyöttökaapeloinnin sekä kytkentäpaikat radiolaitteille.

Urban Polen™ ensimmäinen pilottiasennus toteutettiin Espoossa Koukkuniemen rantaan Elisa Oyj:n kanssa vuoden 2024 alussa. Ratkaisun tavoitteena on tarjota mobiiliverkon lisäkapasiteettia ja peittoa visuaalisesti huomaamattomalla ja kaupunkiympäristöön hyvin sulautuvalla tavalla. Pylvään integroitu rakenne helpottaa luvituksen sujuvuutta sekä mahdollistaa myös valaisimien liittämisen osaksi kokonaisuutta.

Urban Pole™ -ratkaisu on herättänyt laajaa kiinnostusta, ja uusia luvitusprosesseja on käynnissä useissa kunnissa ja kaupungeissa. Orbis kehittää pylväästä parhaillaan uutta, kevyempää Urban Pole Lite -versiota, jonka ensiasennus ja pilotoinnin käynnistäminen on suunniteltu syksyyn 2025.

Tulevaisuuden kestävät kaupunkiratkaisut

Orbiksen kehittämät modulaariset tiedonsiirtoratkaisut tukevat kestävän kehityksen tavoitteita ja edistävät tulevaisuuden digitaalisten kaupunkien rakentamista. Äly- ja tukiasemapylväiden avulla kaupungit voivat vastata digitalisaation, tiedonsiirron ja infrastruktuurin kasvaviin vaatimuksiin, samalla
parantaen kaupunkikuvaa ja käyttäjien kokemuksia. Orbis jatkaa tiiviisti yhteistyötä monialaisten kumppaneiden kanssa kehittääkseen innovaatioita, jotka tekevät kaupungeista entistä älykkäämpiä,
turvallisempia ja ekologisempia.

Anu Peussa

myyntijohtaja

+358 400 902 402

[email protected]

Kiinnostaako uudenlainen kaupunkiympäristöön sulautuva mobiiliverkon alusta Urban Pole? Ota yhteyttä minuun!

Tuotekehitys ja innovaatiot organsaatiosi tarpeisiin

Kun kaipaat kumppania uusien sovellusten ja toteutuksien tueksi, Orbiksen asiakkaana saat aina hyödyn alan viimeisimmistä innovaatioista ja pysyt kehityksen kärjessä.

Kolme syytä valita takaovijäähdytys datakeskukseen

2019

1. Vähemmän tilaa – enemmän räkkejä

Takaovijäähdytyksessä räkkien määrä pystytään maksimoimaan ja samoista komponenteista saadaan enemmän jäähdytystehoa. Räkin taakse tuleva jäähdytinosa vie huomattavasti vähemmän tilaa räkkirivissä kuin rivijäähdytys.

Rivijäähdyttimet sijaitsevat datakeskuksessa räkkien välissä ja osana ratkaisua ovat usein kuuma/kylmäkäytävät. Rivijäähdyttimet vievät tilaa räkkirivistä, jolloin räkkejä mahtuu konesaliin selkeästi vähemmän kuin takaovijäähdytyksellä. Lisäksi kuuma/kylmäkäytävärakenteet aiheuttavat monenlaisia haasteita käytettävyyteen.

Takaovijäähdyttimiä

2. Lämmin vesi – ei kondensoitumista

Kun lämmin ilma ajetaan kylmän patterin läpi, saavuttaa ilma helposti kastepisteen ja patteri alkaa kondensoimaan. Takaovijäähdytyksen kompaktin rakenteen vuoksi tätä kondenssivettä on ollut vaikea poistaa.

Nykyisin datakeskuksen jäähdytyksessä voidaan käyttää yli 20 asteista vettä. Tämä mahdollistaa lämmön energiatehokkaamman kierrätyksen tai vapaajäähdytyksen paljon korkeammilla ulkolämpötiloilla. Lämpimämmän jäähdytysveden ansiosta kastepisteen alla pysyminen on helppo hallita ja myös takaovijäähdytyksessä on näin päästy eroon kondenssivesiongelmista. Datakeskuksen jäähdyttämiseen käytettävän veden lämpötilalla on myös suora vaikutus koko datakeskuksen energiatehokkuuteen.

Takaovijäähdytyksen toiminta

3. Edullisemmat kustannukset

Takaovijäähdytyksessä ei tarvita kuuma/kylmäkäytävärakenteita, joiden asennus ja mahdolliset lisärakenteet muutostilanteissa aiheuttavat lisäkustannuksia. Siksi takaovijäähdytysratkaisut ovat yleensä kokonaiskustannuksiltaan edullisempia kuin rivijäähdyttimet.

Orbis auttaa optimoimaan datakeskuksesi

Meiltä saat kattavat datakeskuksen suunnittelu- ja asennuspalvelut, sekä laadukkaat ja helposti asennettavat tuotteet konesalisi koko elinkaaren ajan.

Ota yhteyttä

Sami Salmela

avainasiakaspäällikkö

+358 50 328 7693

[email protected]

Minulla on yli 10 vuoden kokemus erilaisista datakeskusratkaisuista. Mikäli tarvitset apua luotettavan ja nykyajan vaatimukset täyttävän datakeskuksen suunnittelussa ja toteutuksessa, ota yhteyttä minuun. Etsitään yhdessä juuri sinulle sopiva ratkaisu.

Yliopisto rakensi datakeskuksen parkkihalliin

2019

Haasteelliseen tilaan takaovijäähdytys

Kun datakeskus rakennetaan olemassa olevaan parkkihalliin, haasteena on yleensä matala tila sekä kantavat betonipilarit. Suurin osa vierailemamme yliopiston datakeskuskokonaisuudesta on rakennettu USystemsin takaovijäähdyttimillä (rear door cooling), jotka ovat suoraan kiinni räkeissä. Takaovijäähdytyksellä räkkejä mahtuu samaan tilaan enemmän kuin rivijäähdytyksellä.

Räkkejä rivijäähdyttimillä

Kun kuuma- tai kylmäkäytävärakenteita ei tarvita, räkkien päälle saadaan helpommin asennettua mm. kaapelointeja, sähkönjakelua tai jäähdytysputkistoa. Myös muutostyöt ovat helpompia, mikä vaikuttaa datakeskuksen käytettävyyteen. Tehokkaan tilankäytön lisäksi takaovijäähdytys mahdollistaa datakeskuksen joustavan laajentamisen – vaikka yksi räkki kerrallaan.

Vierailemamme yliopiston datakeskuksessa keskimääräinen teho on yli 20 kW/räkki ja suurimmillaan yli 35 kW. Takaovijäähdytystä käytetään jopa 85 kW tehoissa, joten tällaiset keskisuuret tehomäärät ovat erittäin helposti hallittavissa. Hyvä ilmavirtaus parantaa energiatehokkuutta, mikä näkyy suoraan keskuksen käyttökuluissa.

Rivijäähdytykseen valittu kuumakäytäväratkaisu

Orbis Oy maahantuo USystemsin datakeskusratkaisuja. Jos olet suunnittelemassa rivijäähdytystä, kysy meiltä mitä samaan tilaan voi saada takaovijäähdytyksellä!

Huolella suunniteltu. USystemsin Andy Diss näyttää Swedish Modulesin Björn Axelssonille takaovijäähdyttimen ja virranottimen väliin jäävää vain n. 1 cm tilaa, kun ovi avataan.

Oletko kiinnostunut datakeskuksista?

Datakeskusratkaisut

Etsitkö modulaarisia ja helposti ylläpidettäviä ratkaisuja, jotka ovat sekä helposti laajentavissa että yhteensopivia vanhoihin järjestelmiin? Orbis tarjoaa kasvaviin tiedonsiirtomääriin ja kaapelointeihin uudenlaisia tiedonsiirron ratkaisuja, joilla mahdollistetaan sekä suurempi kapasiteetti että hallitaan helpommin kasvava kaapelointimäärä.

Kysy asiantuntijalta

Sami Salmela

avainasiakaspäällikkö

+358 50 328 7693

[email protected]

Minulla on yli 10 vuoden kokemus erilaisista datakeskusratkaisuista. Mikäli tarvitset apua luotettavan ja nykyajan vaatimukset täyttävän datakeskuksen suunnittelussa ja toteutuksessa, ota yhteyttä minuun. Etsitään yhdessä juuri sinulle sopiva ratkaisu.