Asennuslattiat uudistavat Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan näyttelytilat muunneltaviksi

Asennuslattiaa voidaan käyttää paitsi uudis- myös saneerauskohteessa, kuten Siidan tapauksessa. Tavanomaisten käyttökohteidensa, eli datakeskusten ja laitetilojen, lisäksi asennuslattia soveltuu erinomaisesti yleisötiloihin. Ilmanvaihto- ja sähköratkaisut saadaan tuotua tilaan lattian alta niin, että tilan yleisilme pysyy siistinä. Asennuslattian avulla tilaa on myös helppo muunnella, kun sen käyttötapa muuttuu ja esimerkiksi sähköpisteitä tarvitaan lisää.

Kuvassa: Metsähallituksen projektipäällikkö Kirsi Ukkonen ja Orbiksen asiakkuuspäällikkö Sami Niiranen Siidan asennuslattiatyömaalla lokakuussa 2021.

2022

Inarin kirkonkylällä raikaa vannesahan ääni – Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan uudistustyöt ovat meneillään. Siida on yksityisen Saamelaismuseosäätiön ja Metsähallituksen yhteiskäytössä oleva rakennus. Sen toiminta saamelaiskulttuurin ja pohjoisen luonnon esittelemiseksi alkoi vuonna 1998, ja Siidan alkuperäiseen näyttelyyn tutustui yli miljoona vierailijaa näiden reilun 20 vuoden aikana. Nyt on kuitenkin perusparannuksen ja laajentumisen aika. Uuden näyttelyn odotetaan muuntautuvan metsän jatkuvan uudistamisen periaatteita noudattaen. Tämän mahdollistaa näyttelytiloihin rakennettu asennuslattia, jonka Orbis toteutti.

Ei projektia ilman haasteita

”Haasteet kuuluvat sanaan projekti”, toteavat Metsähallituksen projektipäällikkö Kirsi Ukkonen ja Orbiksen asiakkuuspäällikkö Sami Niiranen lähes yhteen ääneen, ja nyt asialle voi jo naurahtaakin. Siidan asennuslattiaprojekti käynnistyi jo keväällä 2021, kun Orbis voitti julkisen kilpailutuksen. Asentamaan Orbiksen tiimi pääsi kuitenkin vasta lokakuussa, sillä alussa kului aikaa materiaalien ja asennustyön yksityiskohtien täsmentämiseen.

Asennuslattiaprojektissa tärkeää onkin paitsi lattian runkorakenteen ja laattojen pinnoitteen valinta, myös laattoihin tulevien läpivientien kohdistaminen oikein. Kustannustehokkainta on tilata laatat tehtaalta valmiiksi pinnoitettuna ja läpiviennein. Lisäksi laattojen haalaukseen on kiinnitettävä huomiota – ”Jos sinulla on 2 000 noin 20-kiloista laattaa, niin onhan sillä merkitystä, tuodaanko ne 20 vai kahden metrin päähän asennuspaikasta”, selventää Niiranen.

Asennuslattia parantaa tilojen yleisilmettä

Siida on kansainvälisestikin ainutlaatuinen yleisökohde, ja sen kävijämäärän odotetaan tulevaisuudessa nousevan jopa 150 000 vierailijaan vuodessa. Tämän vuoksi kokonaisuuden lattioineen on oltava edustava ja täytettävä yleisötilan vaatimukset. Valtaosaan Siidan sisätilojen 700-neliöisen näyttelyalueen lattiasta valittiin ajattoman tyylikästä harmaakuvioista kalsiumsulfaattilaattaa, joka on pinnoitettu askeläänen vaimentamiseksi.

Asennuslattian runko on siinä mielessä poikkeuksellinen, että se ei nojaudu seinään, vaan on ankkuroitu paikalleen liimajaloin ja tukiraudoin. Päänäyttelysalin lattian alle tullaan toteuttamaan pohjoisen luontoa kuvaava taideteos, jonka kohdalla lattia koostuu c-profiilin päälle asennetuista lasilaatoista.

Kuvassa näkyy sekä asennettua kalsiumsulfaattilaattaa että lasilaattaa.
Osa Siidan asennuslattiasta on pedestaalien päälle asennettua kalsiumsulfaattilaattaa, osa c-profiiliin asennettua lasilaattaa.

Lattia asennettiin kauttaaltaan 30 cm:n korkeuteen. Näin sen alle saatiin mahtumaan IV-kanavointi ja kaapelitikkaat, jotka mahdollistavat ilmanvaihdon sekä lattian alla olevan taideteoksen ja vitriinien valaistuksen. Asennuslattian avulla nämä voidaan toteuttaa huomaamattomasti. Tilan yleisilme kohenee näin huomattavasti verrattuna siihen, että ilmanvaihto ja sähköt tuotaisiin katosta alas tiputettuja putkia ja johtoja pitkin.

Kuva työmaalta, jossa näkyy sekä valmista asennuslattiaa että paikalleen laittamista odottavia laattoja.
Lattiaa asennetaan Siidassa. Perustuksissa näkyy asennuslattian jaloille punaisella merkityt paikat. IV-kanavointi ja kaapelitikkaat jäävät valmiin lattian alle.

Asennuslattian ansiosta näyttelyä on jatkossa helppo päivittää

Keskeisin syy Siidan asennuslattiavalintaan oli näyttelyn helpompi päivittäminen jatkossa. Nyt kun laatat ovat nostettavissa ja siirreltävissä, voidaan läpivientien paikkaa tarvittaessa helposti muuttaa sen mukaan, miten näyttelyä halutaan kehittää. Vitriineiden paikkoja voidaan siten siirtää tai laitemääriä ja -tyyppejä muuttaa aiempaa huomattavasti helpommin ja tarvittaessa pieni osa kerrallaan.

”Meidän ei tarvitse kerralla laittaa kaikkea uusiksi. Kuten metsää uudistetaan jatkuvan uudistamisen periaattein, voimme pitää myös näyttelyn uudistamisessa jatkuvaa muutosta mahdollisena”, summaa Ukkonen.

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida sijaitsee Inarin kirkonkylässä, saamelaisten kotiseutualueella. Siidan toiminnasta vastaavat Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus. Vuonna 1998 avattu Siida on nykyisin Pohjois-Lapin suosituimpia käyntikohteita ja tarjoaa kävijöilleen elämyksellisen tietopaketin saamelaiskulttuurista ja pohjoisesta luonnosta. Vuosina 2020–2022 Siida-rakennusta laajennetaan ja perusparannetaan. Myös Saamelaismuseon ja Luontokeskuksen yhteinen perusnäyttely uusitaan. Laajennettu ja perusparannettu Siida sekä uusi näyttely avataan kesäkuussa 2022.

Ota yhteyttä

Ulla Uusitalo

avainasiakaspäällikkö

+358 44 301 0000

etunimi.sukunimi@orbis.fi

Autan sinua mielelläni datakeskusten infraan kuten laitekaappeihin, sähkönjakeluun ja varmistettuun virransyöttöön liittyvissä ratkaisuissa.

Lue myös nämä

F9 Distribution ja Orbis Oy ovat allekirjoittaneet jakelusopimuksen tiedonsiirron ratkaisujen myynnistä.
1.2.2024

F9 Distribution ja Orbis yhteistyöhön

F9 Distribution ja Orbis Oy ovat allekirjoittaneet jakelusopimuksen tiedonsiirron ratkaisujen myynnistä.

>
14.9.2023

Future Data Summit 2023

Olethan jo varannut paikkasi 11.10.2023 Future Data Summittiin? Tapahtuma järjestetään BioRex Lasipalatsissa, Helsingissä.

>
27.6.2023

Orbiksen Datakeskuspäivä oli menestys

Orbis järjesti datakeskusteemaisen kutsuvierastapahtuman, joka sisälsi verkostoitumista aamiaisen ympärillä sekä mielenkiintoisia puheenvuoroja Enlogicin, nVentin ja Legrandin edustajilta.

>