Fuselin sähköasentaja kytkee myös valokuitukaapelit

Vuoden 2018 alussa sähköasennusliike Fusel Oy:ssä pohdittiin kiireisten urakoiden keskellä, miten uudisrakennuksen kaapelointityötä voisi kehittää. Orbiksen tekninen myyjä Tero Hopponen saapui paikalle sopivalla hetkellä kertomaan valokuidun valmiskaapeleista.

2020

Kerrostalossa vedetään sähkö-, Cat-, antenni- ja valokuiturunkokaapelit nousukuiluja eli linjoja pitkin talojakamosta huoneistoihin. Vedon jälkeen asentaja viimeistelee kaapeleihin liittimet ja kytkee ne paikoilleen. Valokaapeli tehdään yleensä erikseen, sillä siinä valokuituasentaja hitsaa jatkoskoneella runkokaapelin päihin häntäkuidut.

Katso video, jossa Fuselin sähköasentaja Ville Saarnio vetää runkokaapelit nousukuilusta huoneistoon.

Huoneistossa vain kytketään

Tero Hopponen esitteli Fuselille Orbiksen tehtaalla valmistetun tuotteen: ”Valmiskaapelissa on asennettu valokuituun valmiiksi huoneistopään liittimet. Liittimet ovat suojaputken sisällä, jotta ne eivät vahingoitu kuljetuksen ja nousukuilussa vetämisen aikana.” Valmiskuidut herättivät heti työnjohtaja Olli-Pekka Savolaisen kiinnostuksen ja niitä päätettiin kokeilla seuraavalla työmaalla.

Fusel Oy:n Olli-Pekka Savolainen vastaa rakennustyömaan kaapelien asentamisesta.

Kokeilu aloitettiin kiinnittämällä kuitukaapelin vetosuoja samaan nippuun muiden runkokaapelien kanssa, minkä jälkeen nippu vedettiin ylös huoneistoon. Vedon jälkeen huoneistossa yksi asentaja teki kaikkien kaapelien kytkennät, myös valokuidun. Olli-Pekka oli tyytyväinen näkemäänsä: ”Kun yksi kaveri tekee koko homman, urakat valmistuvat nopeammin ja päästään tekemään seuraavaa.”

”Valmiskuitujen käyttöönotto on kannattanut”, kertoo Olli-Pekka nyt pari vuotta myöhemmin. Hän haluaa myös korostaa, että Orbiksen toimitusajat ovat pitäneet. ”Ja se, että Orbiksella on varasto pääkaupunkiseudulla. Sieltä voi vaikka itse hakea nopeasti, jos on kiire.”

Orbiksen valokuidun valmiskaapelissa on liittimet valmiina.

Kaapelointi suunnitellaan etukäteen

Uudiskohteen rakennuspiirustuksista voidaan laskea tarvittavien kaapelien pituudet, minkä mukaan valmiskaapelit valmistetaan Orbiksen tehtaalla. Kaapelit merkitään ja pakataan selkeästi asuntonumeroilla. Saneerauskohteissa näin tarkka suunnittelu ei onnistu, koska vanhan rakennuksen kaapelireittien mittoja on mahdotonta tietää ennakkoon.

Olli-Pekka kertoo, että heidän asentajansa opettelivat myös valokuidun jatkoskoneen ja mittalaitteiden käytön. Kun Fuselin sähköasentaja on kytkenyt kaikki kaapelit huoneistoissa, hitsaa hän valokuitukaapelit talojakamon kytkentäpaneeliin. Välillä tulee eteen tilanteita, jolloin rakennuspiirustuksen mitat eivät pitäneetkään paikkaansa. Silloin valmiskaapelista puuttuvat metrit täytyy myös osata paikata.

”Nyt koko asennus vedoista mittaukseen tehdään omin voimin. Se helpottaa urakoiden hallintaa, kun kaikki on omissa käsissä.”

Olli-Pekka tiivistää Fusel Oy:n tavan toimia: ”Tarkoitus on koko ajan kehittää ja löytää ratkaisuja, joilla työt voi tehdä helpommin ja nopeammin.” Terolla on mielessä seuraava idea: ”Mitäs sanoisit, jos kelataan Orbiksen tehtaalla kuitukaapelit linjoittain valmiiksi yhdelle kelalle?” Olli-Pekka ymmärtää heti, että kaapelit voisi silloin vetää nousukuiluun nopeammin. Ideaa päätetään kokeilla.

Orbiksen valokaapeli matkalla huoneistoon numero C20.

Fusel Oy lyhyesti

Fusel on sähköurakointiliike, joka tekee hyvin johdettua urakointia yrityksille ja yksityisille – suunnittelusta loppumittaukseen. Toiminta-alueena on koko Uusimaa.

Valmiskaapelit verkkokaupasta

Valmiskaapelit saat helposti ja nopealla toimituksella Orbiksen verkkokaupasta Worbiksesta.

Lue lisää kiinteistöjen yleiskaapeloinnista

Orbiksen kaapeloinnilla takaat sisäverkon saatavuuden kiinteistöissä.

Kiinteistön yleiskaapelointi

Sisäverkko sisältää talojakamosta asuntoihin vedettävät valokuitu-, pari- ja antennikaapelit, joita kutsutaan myös nimillä kuitu tai optinen kaapelointi, cat tai data ja tellu. Meidän kautta varmistat teknillisen laadun, yhteensopivuuden sekä tietoliikennepalvelujen saatavuuden kiinteistöissä.

Ota yhteyttä

Harri Mutanen

avainasiakaspäällikkö

+358 400 432 576

etunimi.sukunimi@orbis.fi

Tarvitsetko ratkaisua kiinteistöjen tiedonsiirtoon? Minulla on yli 10 vuoden kokemus kiinteistöjen tiedonsiirron valokuituratkaisuista ja mittauslaitteista. Lisäksi Traficomin sisäverkkomääräys M65 on arkipäivääni. Näissä asioissa jatketaan keskusteluja!

Lue myös nämä

Marjasähkö Oy:n toimitusjohtaja Jani Niskanen Keimolan työmaalla
31.5.2023

Asiakastarina: Orbis ja Marjasähkö yhteistyössä – Tehokkuutta Keimolan asuintaloprojektiin monikuituisten valmiskaapeleiden avulla

Orbis on jo vuodesta 2019 ollut Marjasähkön luotettu toimittajakumppani. Orbis on tukenut Marjasähköä tarjoamalla sen tarpeisiin räätälöityjä ratkaisuja, kuten kuituvalmiskaapeleita, joiden avulla Marjasähkö on pystynyt parantamaan toimintansa laatua ja tehokkuutta.

>
Sähköasentaja tarkistamassa asennustyötä asuinrakennuksen työmaalla
9.1.2023

Viestintäviraston sisäverkkomääräys päivittyi: M65E tuo toivottuja muutoksia

Viestintäviraston määräyksestä 65 astui voimaan uusi versio M65E alkuvuodesta 2023. Määräyksen muutoksista tietoa tässä uutisessa.

>
Orbis – Innovatiivisuus ja tuotekehitys ovat kaiken toimintamme ytimessä.
31.5.2022

Daxpower suosii liukupaneeleita kaikissa asennuskohteissa

Orbiksen valokuitupaneelien valikoima laajeni keväällä 2022 liukupaneelilla. Orbis Liukupaneelin mekaniikka on suunniteltu niin, että pohjalevyn sisältöineen voi vetää ulos kotelosta, vaikka paneeli olisi kiinnitettynä räkkikaappiin.

>