Sisäverkko kuidusta kuituun – taloyhtiön kaapelointi tukeutuu mediamuuntimiin

Helsingin Vuosaaressa asuntoyhtiö Säästökari oli putkiremontissaan vuonna 2011 aikaansa edellä, kun samassa urakassa kerrostaloihin asennettiin optinen kaapelointi. Huippunopea tietoliikenneväylä jäi odottamaan tulevaisuuden tarpeita, jotka toteutuivat Juhani Greinertin muuttaessa taloon.

2016

Oma aktiivisuus korvasi konsultit

Kun urallaan tietoliikenneasentajanakin toiminut Juhani Greinert muutti vaimoineen Vuosaareen vuonna 2013, hän havaitsi pian, ettei vanha pätkivä puhelinlinja riittänyt nykyaikaisiin palveluihin. Vuosina 1963-1965 valmistuneesta neljän kerrostalon ja 189 asunnon taloyhtiöstä paljastui kuitenkin iloinen yllätys valmiin valokuitukaapeloinnin muodossa.

Suurpiirteinen kaapelointipiirustus ja vajaat mittauspöytäkirjat toimivat projektin alkulähteinä taloyhtiön projektitiimille. Talojen välistä puuttuivat kaapeloinnit kokonaan, mutta aikaisemman työkokemuksensa perusteella Greinert paikallisti vanhat, kallion läpi kulkevat lämmönjakotunnelit. Kaapelointi sinne saatiin tilattua operaattorilta.

Kun omaa osaamista löytyi, niin kiinteistöihin sisälle verkkotarvikkeet hankittiin suoraan itse ja asennustyöt teetettiin ammattilaisilla. Asennustöissä taloyhtiön edustajalla on tärkeä valvontavastuu, sillä Greinertin kokemuksen mukaan aina ohjeet eivät mene alihankkijaketjun läpi asentajalle saakka.

Mediamuuntimilla yksinkertainen ja edullinen ratkaisu

Juhani Greinert (vas) ja Pasi Särkkä (Orbis Oy) toteuttivat mediamuuntimilla kuidut koteihin.

Nykypäivänä kiinteistöjen sisäverkoissa operaattorin yhteys tulee talojakamoon valokuidulla, josta se jaetaan asuntoihin parikaapeloinnilla – ja edelleen – optinen verkko jää odottamaan tulevaisuuden tarpeita. Juhani Greinert kertoo: ”Minulle sanottiin, että kuidusta kuituun verkkoja on yksi tuhannesta”. Kun kiinteistön puhelinlinjat olivat kuluneet loppuun eikä parikaapelointia ole, niin jotain oli keksittävä.

Vastauksen hän sai Orbis Oy:n Account Manager Pasi Särkältä. ”Pasilta tuli kiva idea muuntimista räkkiin toteutettuna”, Juhani Greinert kehaisee ja hintaakaan ei tarvinnut ihmetellä. Säästökarin tapauksessa operaattorin signaali tuodaan tavanomaisella konseptilla ja jatketaan talon teletilassa RJ45-porttiin mediamuuntimelle, joka muuntaa signaalin huoneistoon menevään valokuituun.

”Teletilassa asuntokohtaiset muuntimet ovat 19 tuuman räkkikehikossa, josta ne saavat sähkönsyötönkin”, kertoo Särkkä Orbikselta ja jatkaa: ”Samat edulliset muunninmoduulit soveltuvat myös asuntojen päähän. Ne mahdollistavat jopa 100Mb/s yhteyden asuntoihin, mikäli operaattori sen tarjoaa.”

Talojakamon 19” räkkikaapissa alaosan mediamuuntimet on kytketty yläosan asuntokohtaisiin valokuituihin. Kuva: Juhani Greinert.

”Katso netistä lisää”

Asunnossa muunnetaan signaalitekniikka taas toisinpäin, jotta voidaan kytkeä WLAN-modeemi tai jatkaa huoneiston sisällä verkkoa parikaapelointina. Kukin asunto Säästökarissa oli kohteena hieman erilainen, mutta luovuutta käyttäen muuntimet ja modeemit saatiin paikoilleen.

Verkonrakentamisen haasteet voittanut asunto-osakeyhtiö tarjoaa nyt asukkailleen huippuyhteydet: 10/10M sisältyy vastikkeeseen. Lisää nopeutta sekä palveluita saa kukin halutessaan helposti. Greinert toteaa: ”Mitä tahansa asiaa, niin aina sanotaan: Katso netistä lisää. Aina ajoitain pitää käydä korjaamassa naapureiden modeemeja ja viihteitä, kun operaattorin asiakaspalvelu puhuu ongelmatilanteissa liian teknisillä termeillä”. Digitaaliset palvelut ovat saatavilla, mutta taloyhtiön tietoliikenneasiantuntijalla riittää tekemistä.

Lisätiedot
AsOy Säästökari
Juhani Greinert
Puh. 045 671 5156
juhani.greinert(at)saunalahti.fi

Mediamuuntimet verkkokaupasta

Mediamuuntimet saat helposti Orbiksen verkkokaupasta Worbiksesta.

Lue lisää kiinteistöjen yleiskaapeloinnista

Orbiksen kaapeloinnilla takaat sisäverkon saatavuuden kiinteistöissä.

Kiinteistön yleiskaapelointi

Sisäverkko sisältää talojakamosta asuntoihin vedettävät valokuitu-, pari- ja antennikaapelit, joita kutsutaan myös nimillä kuitu tai optinen kaapelointi, cat tai data ja tellu. Meidän kautta varmistat teknillisen laadun, yhteensopivuuden sekä tietoliikennepalvelujen saatavuuden kiinteistöissä.

Ota yhteyttä

Harri Mutanen

avainasiakaspäällikkö

+358 400 432 576

etunimi.sukunimi@orbis.fi

Tarvitsetko ratkaisua kiinteistöjen tiedonsiirtoon? Minulla on yli 10 vuoden kokemus kiinteistöjen tiedonsiirron valokuituratkaisuista ja mittauslaitteista. Lisäksi Traficomin sisäverkkomääräys M65 on arkipäivääni. Näissä asioissa jatketaan keskusteluja!

Lue myös nämä

Marjasähkö Oy:n toimitusjohtaja Jani Niskanen Keimolan työmaalla
31.5.2023

Asiakastarina: Orbis ja Marjasähkö yhteistyössä – Tehokkuutta Keimolan asuintaloprojektiin monikuituisten valmiskaapeleiden avulla

Orbis on jo vuodesta 2019 ollut Marjasähkön luotettu toimittajakumppani. Orbis on tukenut Marjasähköä tarjoamalla sen tarpeisiin räätälöityjä ratkaisuja, kuten kuituvalmiskaapeleita, joiden avulla Marjasähkö on pystynyt parantamaan toimintansa laatua ja tehokkuutta.

>
Sähköasentaja tarkistamassa asennustyötä asuinrakennuksen työmaalla
9.1.2023

Viestintäviraston sisäverkkomääräys päivittyi: M65E tuo toivottuja muutoksia

Viestintäviraston määräyksestä 65 astui voimaan uusi versio M65E alkuvuodesta 2023. Määräyksen muutoksista tietoa tässä uutisessa.

>
Orbis – Innovatiivisuus ja tuotekehitys ovat kaiken toimintamme ytimessä.
31.5.2022

Daxpower suosii liukupaneeleita kaikissa asennuskohteissa

Orbiksen valokuitupaneelien valikoima laajeni keväällä 2022 liukupaneelilla. Orbis Liukupaneelin mekaniikka on suunniteltu niin, että pohjalevyn sisältöineen voi vetää ulos kotelosta, vaikka paneeli olisi kiinnitettynä räkkikaappiin.

>