Pohjois-Karjalan keskussairaala: VIRVE tehokäyttöön uudella antenniverkolla

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa on tehty uraauurtavaa työtä VIRVE-verkon hyödyntämisessä. Hyvä kuuluvuus valtavan kiinteistön kaikissa osissa perustuu laajaan sisäpeittoantenniverkkoon, jonka rakentamisessa käytettiin Orbiksen komponentteja.

Kuva: Joensuun sairaalakompleksi on laajuudeltaan kaikkiaan 17 hehtaaria ja siellä työskentelee päivittäin noin 2000 ihmistä.

2014

Tarina alkoi vuonna 2008. Joensuun sairaala oli vähentämässä lankapuhelimia ja ottamassa käyttöön puhelut GSM-verkossa. Verkon toiminnassa esiintyi ongelmia ja jopa käyttökatkoja, jotka pahimmillaan saattoivat vaarantaa potilasturvallisuuden. Tarvittavaa henkilökuntaa ei hätätilanteissa aina saatu kokoon halutulla nopeudella, ja riski kaupallisten GSM-verkkojen tukkeutumiseen oli olemassa, etenkin herkästi onnettomuustilanteissa.

Viranomaiskäyttöön rakennettu radiopuhelinverkko eli VIRVE oli toki jo tuttu Joensuun sairaalassa, mutta päivystyksen sairaanhoitajana tuolloin työskennellyt Jari Hirvonen ihmetteli päätelaitteiden vähäistä käyttöä. Voisiko VIRVEn monipuolisia toimintoja hyödyntää paremmin?

Avainhenkilöt kokoon yhdellä soitolla

Hirvonen lähti päättäjien tuella soveltamaan ajatuksiaan. VIRVE-puhelimet otettiin aktiiviseen käyttöön ja niitä hankittiin vähitellen lisää. – Kaikki lähti tehokkaan sairaanhoidon ja sitä toteuttavan henkilöstön lähtökohdista, jotka poikkeavat monilta osin muiden VIRVE-käyttäjien tarpeista. GSM-verkolle tarvittiin joka tapauksessa varmistus, ja VIRVE tarjoaa lisäksi monia hyödyllisiä ominaisuuksia, esimerkiksi vahvan salauksen luottamuksellisen potilastiedon välittämiseen, kertoo Hirvonen, joka toimii nykyisin PKSSK:n kuntayhtymän VIRVE-asiantuntijana ja valmiussuunnittelijana

Sähköinsinööri Hannu Tuomainen (vasemmalla) ja VIRVE-asiantuntija Jari Hirvonen ovat jo vuosikausia tehneet hartiavoimin työtä Joensuun sairaalan radioliikenteen parantamiseksi.

Jari Hirvosen ratkaiseva oivallus oli koota kiireellisen avun tiimit valmiiksi ryhmiksi VIRVE-verkkoon. Esimerkiksi traumaryhmään kuuluvat päivystys, teho-osasto, verikeskus, laboratorio ja röntgen saadaan nyt hälytettyä toimintaan yhdellä soitolla heti tilannekuvan selvittyä. Aikaisemmin työryhmien jäsenten tavoittaminen suuren sairaalan lukuisista rakennuksista oli usein työlästä ja vei kallista aikaa. VIRVEn myötä vasteajat tipahtivat muutamaan minuuttiin, ja nopeampi hoidon käynnistys kriittisissä tilanteissa on jo säästänyt useita ihmishenkiä.

Joensuussa kehitettyä VIRVE-toimintamallia on alettu soveltaa muissakin terveydenhoitopiireissä, esimerkiksi Vaasassa. Jari Hirvonen on kysytty asiantuntija koko valtakunnassa ja hänen toiveitaan on huomioitu myös päätelaitteissa. Laitevalmistaja Airbus Defence and Space (aikaisemmin Cassidian) toi äskettäin markkinoille entistä pienemmän ja kevyemmän TH1n-mallin, joka solahtaa helposti sairaalan työasuun ommeltuun VIRVE-taskuun.

Yhteydet kuntoon sisätiloissakin

Joensuun sairaalan lähistöllä toimii useampi VIRVE-tukiasema, ja ulkoyhteydet toimivat varmasti vaikka parikin asemaa sammuisi. Ongelmia VIRVEn kuuluvuudessa todettiin kuitenkin sairaalan sisällä varsinkin pohjakerroksissa, maanalaisissa käytävissä ja uudisrakennuksissa, joiden selektiivilasit vaimentavat radioaaltoja. Vuonna 2011 asia päätettiin korjata, ja laitoksessa työskentelevä sähköinsinööri Hannu Tuomainen ryhtyi toteuttamaan sisäpeittoverkkoa.

”Tämän vuoden huhtikuussa valmistuneen projektin aluksi Granlund Kuopio -niminen sähkösuunnitteluyritys kartoitti VIRVEn katvealueet koko kiinteistössä”, Tuomainen kertoo. Tulosten pohjalta käynnistettiin sitten kilpailutus verkon toteuttajasta. Tehtävänä oli rakentaa sisäpeittoantenniverkko, joka VIRVEn lisäksi läpäisee GSM- ja 3G-signaalit. Valinta kohdistui Browacomiin, joka teki tarkentavat mittaukset, suunnitteli verkon ja valitsi komponentit Orbiksen Jari Koskisen kanssa.

Browacomin Tero Lepistö kuvaa projektia haastavaksi ennen muuta siksi, että haluttu peittoalue on hyvin laaja. ”Toteutuksessa piti olla erityisen huolellinen, jotta sairaalan perustoiminnot eivät häiriinny. Toisaalta uuden osan keskeneräinen rakennustoiminta toi omat mausteensa. Hyvällä yhteistyöllä ongelmilta vältyttiin.”

”Positiivista oli sairaalan ympäristön voimakas VIRVE-kenttä, joka mahdollisti toteutuksen verraten edullisilla laajakaistaisilla toistimilla. Orbis toimitti juuri oikeantyyppiset komponentit projektin toteutukseen, eikä Suomen Erillisverkkojen tekemissä loppumittauksissa ollut huomauttamista. Laskelmat pitivät kutinsa, ja projektin loppudokumentointi sujui vaivattomasti.”

Vanhan rinnalle

Joensuun sairaala on valtava rakennuskompleksi, joka sisältää sekä ikääntyneitä rakennuksia että rakennusvaiheessa olevia yksikköjä. Aikojen kuluessa monet toimijat ovat rakentaneet kiinteistöön verkkojaan, joista osa on yhä käytössä. Uusi sisäpeittoantenniverkko voisi teknisesti välittää myös useiden kaupallisten operaattoreiden signaalit, mutta aluksi se on yksinomaan VIRVE-verkon käytössä.

Sairaalan putkitunnelit yhdistävät rakennuksia. Niissä sisäpeittoantenneina käytetään säteilevää kaapelia (alinna), joka on paloturvallisuuden vuoksi kiinnitetty metallipidikkein.

Sairaalan sisäpeittoantenniverkko on passiivinen eli käytännössä huoltovapaa. Tehonlähteenä on kaksi VIRVE-toistinta, kolmas on tulossa uuden osan valmistuttua. Muutamissa paikoissa on vahvistin. Kattoantenneja sisätiloissa on kymmeniä. Säteilevä kaapeli toimii antennin tehtävissä vain putkitunneleissa, joissa ei ole alakattoa.

Normaaliantennit sulautuvat sairaalan käytävän muuhun talotekniikkaan. Asennuksessa piti ottaa huomioon sairaalan korkeat tippapullotelineet, joita rullataan käytävillä edestakaisin.

Haasteena koulutus

VIRVE on erittäin monipuolinen viestintäjärjestelmä, joka ei näppituntumalta avaudu uudelle käyttäjälle. Jatkuvan koulutuksen ja käyttäjätuen järjestäminen on ollut Jari Hirvoselle koko projektin työläin tehtävä. Suuren apuna on toiminut VIRVE-koulutukseen erikoistunut Tetrasim-yhtiö, jonka opetussimulaattoria käytetään ahkerasti. Päätelaitteiden päivittäinen käyttö antaa henkilökunnalle tärkeää kokemusta. Omatoimiseen opiskeluun Hirvonen on rakentanut kuntayhtymän omaan toimintaan lyhyitä vuorovaikutteisia VIRVE-opetusjaksoja, joita käyttäjät voivat käydä läpi vaikka yövuoron aikana, kun työpaine hetkeksi hellittää.

Teksti ja kuvat: Pentti Niemi
Ilmakuva: PKSSK

Tietoa VIRVE-verkosta

Suomen Erillisverkot -konserniin kuuluva Suomen Virveverkko Oy omistaa ja operoi VIRVE-verkkoa. VIRVE on maailman ensimmäinen maanlaajuinen TETRA-teknologiaan perustuva radiopuhelinverkko, joka on otettu valtakunnalliseen käyttöön vuonna 2002. VIRVEn asiakkaina ovat pelastustoimen, poliisin, sosiaali- ja terveyssektorin, puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja hätäkeskuslaitoksen lisäksi muun muassa energiayhtiötä. VIRVE-palvelussa on noin 33 500 liittymää. VIRVE-verkossa välitetään keskimäärin yli 100 000 ryhmäpuhelua ja yli 5 000 000 lyhytsanomaviestiä vuorokaudessa.

Lue lisää sisätilojen kuuluvuusverkoista

Sisätilojen kuuluvuusverkot

Mobiiliverkon kuuluvuus sisätiloissa on haasteena erityisesti energiatehokkaasti rakennetuissa kiinteistöissä. Orbiksen kautta saat kaiken operaattorihyväksyttyyn sisäkuuluvuusratkaisuun liittyvän palvelun suunnittelusta materiaaleihin, asennukseen, käyttöönottoon ja dokumentointiin. Tarjoamme alan osaamistamme myös rakennusyhtiöiden käyttöön.

Ota yhteyttä

Harri Mutanen

avainasiakaspäällikkö

+358 400 432 576

[email protected]

Tarvitsetko ratkaisua kiinteistöjen tiedonsiirtoon? Minulla on yli 10 vuoden kokemus kiinteistöjen tiedonsiirron valokuituratkaisuista ja mittauslaitteista. Lisäksi Traficomin sisäverkkomääräys M65 on arkipäivääni. Näissä asioissa jatketaan keskusteluja!

Lue myös nämä

Marjasähkö Oy:n toimitusjohtaja Jani Niskanen Keimolan työmaalla
31.5.2023

Asiakastarina: Orbis ja Marjasähkö yhteistyössä – Tehokkuutta Keimolan asuintaloprojektiin monikuituisten valmiskaapeleiden avulla

Orbis on jo vuodesta 2019 ollut Marjasähkön luotettu toimittajakumppani. Orbis on tukenut Marjasähköä tarjoamalla sen tarpeisiin räätälöityjä ratkaisuja, kuten kuituvalmiskaapeleita, joiden avulla Marjasähkö on pystynyt parantamaan toimintansa laatua ja tehokkuutta.

>
Sähköasentaja tarkistamassa asennustyötä asuinrakennuksen työmaalla
9.1.2023

Viestintäviraston sisäverkkomääräys päivittyi: M65E tuo toivottuja muutoksia

Viestintäviraston määräyksestä 65 astui voimaan uusi versio M65E alkuvuodesta 2023. Määräyksen muutoksista tietoa tässä uutisessa.

>
Orbis – Innovatiivisuus ja tuotekehitys ovat kaiken toimintamme ytimessä.
31.5.2022

Daxpower suosii liukupaneeleita kaikissa asennuskohteissa

Orbiksen valokuitupaneelien valikoima laajeni keväällä 2022 liukupaneelilla. Orbis Liukupaneelin mekaniikka on suunniteltu niin, että pohjalevyn sisältöineen voi vetää ulos kotelosta, vaikka paneeli olisi kiinnitettynä räkkikaappiin.

>