Heinolan pelastusasema hankki sisäpeittoantenniverkon

Energiaa säästävä rakennustapa heikentää radioaaltojen kulkua asuntojen lisäksi julkisissa rakennuksissa. Ongelma ratkeaa sisäpeittoantenniverkolla, joka siirtää radiotaajuudet kiinteistöjen sisätiloihin. Heinolan uuden pelastusaseman verkko syntyi Elektro-Arola Oy:n ja Orbiksen yhteistyöllä.

2014

Energiaa säästävä rakennustapa heikentää radioaaltojen kulkua asuntojen lisäksi julkisissa rakennuksissa. Ongelma ratkeaa sisäpeittoantenniverkolla, joka siirtää radiotaajuudet kiinteistöjen sisätiloihin. Heinolan uuden pelastusaseman verkko syntyi Elektro-Arola Oy:n ja Orbiksen yhteistyöllä.

Heinolan pelastusasema

Elokuussa 2013 valmistunut Heinolan pelastusasema on monipuolinen yksikkö, jossa toimii kaksi palokuntaa ja Päijät-Hämeen ensihoitopalvelu. Aseman sijainti nelostien läheisyydessä on liikenteen kannalta erinomainen, ja esimerkiksi Heinolan keskustan I-riskialue tavoitetaan kuudessa minuutissa. Pelastajat pääsevät alueen suurille järville nopeasti aseman veneillä.

Heinolan pelastusasema on monipuolinen viestintäkeskus. Tärkein langattoman liikenteen työkalu on digitaalinen Virve-viranomaisverkko, joka on eurooppalaisen Tetra-verkkoteknologian suomalainen versio. Myös yleinen matkapuhelinverkko on ahkerassa ammattikäytössä ja perinteinen VHF-verkkokin on pelastuslaitoksella käytössä juuri uudistettuna, IP-liitäntäisenä varajärjestelmänä sekä pelastustoiminnan sisäisessä liikenteessä. Asemalla on myös suurtehohälytin väestönsuojelukäyttöön ja Säteilyturvakeskuksen mittausasema.

Vuosien projekti

Runsaat kuusi miljoonaa euroa maksaneen pelastusaseman sähkösuunnittelussa huomioitiin sisäpeittoverkko jo alusta alkaen. Virven ja matkapuhelimien hyvä kuuluvuus oli varmistettava yli 3000 neliömetrin kokoisen kiinteistön joka kolkassa.

Aseman sisäpeittoverkon toimituksesta vastasi Turengissa sijaitseva Elektro-Arola Oy, projektipäällikkönä Pasi Hiilasvirta. Orbiksen yhteyshenkilönä oli Matti Rautanen. Hiilasvirran mukaan tällainen projekti kestää vuosia. Rakennustyön ollessa pitkällä muutoksia ei hevillä tehdä, joten suunnittelussa on katsottava pitkälle tulevaisuuteen.
– Haastavinta on löytää oikeat ratkaisut ja tuotteet annettuihin vaatimuksiin. Toimitukset on pidettävä eri työvaiheiden aikataulussa.

Projektipäällikkö Pasi Hiilasvirta (vas.), valmiusmestari Vesa Lehtinen ja aluepalopäällikkö Tapani Lehtinen Heinolan pelastuskeskuksen telelaitetilassa. Vasemmalla ylhäällä Virven ja matkapuhelinverkon aktiivitoistimet. Alhaalla näkyy Microlab-merkkinen liityntäyksikkö (combiner box), joka summaa eritaajuiset signaalit ja ohjaa ne sisäpeittoverkon antenneihin. Kuva: Pentti Niemi

– Laitteiden testaus rakennuksen käyttöönotossa on aina jännittävä hetki. Monitaajuustekniikassa pieni virhe komponenttivalinnassa tai asennuksessa voi  häiritä verkon toimintaa. Koko ketjun pitää olla tasalaatuinen.

Varma ja huoltovapaa

Kiinteistöön valittiin varmatoiminen passiivinen sisäpeittoverkko, johon eri taajuuksien signaalit syötetään ulkoantennien ja aktiivitoistimien kautta. Verkon keskusyksikkönä toimii amerikkalaisen Microlab-yhtiön valmistama liityntäyksikkö, ns combiner box, jossa on kaikkiaan 12 antennituloa ja neljä lähtöä. Monien tuloliitäntöjen ansiosta siihen voi kytkeä samanaikaisesti vaikka useita mobiiliverkkoja.

Sisäpeittoverkon ympärisäteilevät antennit sulautuvat muihin rakenteisiin. Kuva: Matti Rautanen

– Passiivinen verkko on täysin huoltovapaa ja teoriassa yhtä pitkäikäinen kuin itse rakennus. Rikkomiseen tarvitaan fyysistä väkivaltaa, sanoo Hiilasvirta. Ympärisäteileviä antenneja asennettiin toistakymmentä, ja kokemusten mukaan niin Virve kuin valitun operaattorin matkapuhelimetkin kuuluvat häiriöttömästi kaikkialla kiinteistössä.

Valmius laajennuksiin

Heinolan aseman sisäpeittoverkko välittää Virve-liikenteen lisäksi matkapuhelinyhteydet, joista vastaa tätä nykyä DNA. Muiden operaattoreiden lisääminen edellyttää vain vastaavien antennien ja aktiivisten toistimien kytkemisen. Kiinteistön WLAN voisi sekin kulkea samassa verkossa. Näin tehdään parhaillaan parhaillaan rakennettavalla Päijät-Hämeen Paavolan pelastusasemalla, jonka teknisissä ratkaisuissa on hyödynnetty Heinolan hyviä kokemuksia.

Pelastusaseman tornissa on sekä antennit että suurtehohälyttimet. Kuva: Pentti Niemi

Myös GPS-paikannussignaalin välittämistä sisäpeittoverkossa tutkitaan. Pelastusasemalla tuota signaalia tarvitaan koko ajan, jotta autojen paikantimet pysyvät aktiivisina eikä niissä hälytyksen tullen tarvitse odottaa satelliittien löytymistä.

Teksti: Pentti Niemi

Lue lisää sisätilojen kuuluvuusverkoista

Sisätilojen kuuluvuusverkot

Mobiiliverkon kuuluvuus sisätiloissa on haasteena erityisesti energiatehokkaasti rakennetuissa kiinteistöissä. Orbiksen kautta saat kaiken operaattorihyväksyttyyn sisäkuuluvuusratkaisuun liittyvän palvelun suunnittelusta materiaaleihin, asennukseen, käyttöönottoon ja dokumentointiin. Tarjoamme alan osaamistamme myös rakennusyhtiöiden käyttöön.

Ota yhteyttä

Harri Mutanen

avainasiakaspäällikkö

+358 400 432 576

[email protected]

Tarvitsetko ratkaisua kiinteistöjen tiedonsiirtoon? Minulla on yli 10 vuoden kokemus kiinteistöjen tiedonsiirron valokuituratkaisuista ja mittauslaitteista. Lisäksi Traficomin sisäverkkomääräys M65 on arkipäivääni. Näissä asioissa jatketaan keskusteluja!

Lue myös nämä

Marjasähkö Oy:n toimitusjohtaja Jani Niskanen Keimolan työmaalla
31.5.2023

Asiakastarina: Orbis ja Marjasähkö yhteistyössä – Tehokkuutta Keimolan asuintaloprojektiin monikuituisten valmiskaapeleiden avulla

Orbis on jo vuodesta 2019 ollut Marjasähkön luotettu toimittajakumppani. Orbis on tukenut Marjasähköä tarjoamalla sen tarpeisiin räätälöityjä ratkaisuja, kuten kuituvalmiskaapeleita, joiden avulla Marjasähkö on pystynyt parantamaan toimintansa laatua ja tehokkuutta.

>
Sähköasentaja tarkistamassa asennustyötä asuinrakennuksen työmaalla
9.1.2023

Viestintäviraston sisäverkkomääräys päivittyi: M65E tuo toivottuja muutoksia

Viestintäviraston määräyksestä 65 astui voimaan uusi versio M65E alkuvuodesta 2023. Määräyksen muutoksista tietoa tässä uutisessa.

>
Orbis – Innovatiivisuus ja tuotekehitys ovat kaiken toimintamme ytimessä.
31.5.2022

Daxpower suosii liukupaneeleita kaikissa asennuskohteissa

Orbiksen valokuitupaneelien valikoima laajeni keväällä 2022 liukupaneelilla. Orbis Liukupaneelin mekaniikka on suunniteltu niin, että pohjalevyn sisältöineen voi vetää ulos kotelosta, vaikka paneeli olisi kiinnitettynä räkkikaappiin.

>