Kerrostalossa vedetään sähkö-, Cat-, antenni- ja valokuiturunkokaapelit nousukuiluja eli linjoja pitkin talojakamosta huoneistoihin. Vedon jälkeen asentaja viimeistelee kaapeleihin liittimet ja kytkee ne paikoilleen. Valokaapeli tehdään yleensä erikseen, sillä siinä valokuituasentaja hitsaa jatkoskoneella runkokaapelin päihin häntäkuidut.
Huoneistossa vain kytketään
Tero Hopponen esitteli Fuselille Orbiksen tehtaalla valmistetun tuotteen: ”Valmiskaapelissa on asennettu valokuituun valmiiksi huoneistopään liittimet. Liittimet ovat suojaputken sisällä, jotta ne eivät vahingoitu kuljetuksen ja nousukuilussa vetämisen aikana.” Valmiskuidut herättivät heti työnjohtaja Olli-Pekka Savolaisen kiinnostuksen ja niitä päätettiin kokeilla seuraavalla työmaalla.
Kokeilu aloitettiin kiinnittämällä kuitukaapelin vetosuoja samaan nippuun muiden runkokaapelien kanssa, minkä jälkeen nippu vedettiin ylös huoneistoon. Vedon jälkeen huoneistossa yksi asentaja teki kaikkien kaapelien kytkennät, myös valokuidun. Olli-Pekka oli tyytyväinen näkemäänsä: ”Kun yksi kaveri tekee koko homman, urakat valmistuvat nopeammin ja päästään tekemään seuraavaa.”
”Valmiskuitujen käyttöönotto on kannattanut”, kertoo Olli-Pekka nyt pari vuotta myöhemmin. Hän haluaa myös korostaa, että Orbiksen toimitusajat ovat pitäneet. ”Ja se, että Orbiksella on varasto pääkaupunkiseudulla. Sieltä voi vaikka itse hakea nopeasti, jos on kiire.”
Kaapelointi suunnitellaan etukäteen
Uudiskohteen rakennuspiirustuksista voidaan laskea tarvittavien kaapelien pituudet, minkä mukaan valmiskaapelit valmistetaan Orbiksen tehtaalla. Kaapelit merkitään ja pakataan selkeästi asuntonumeroilla. Saneerauskohteissa näin tarkka suunnittelu ei onnistu, koska vanhan rakennuksen kaapelireittien mittoja on mahdotonta tietää ennakkoon.
Olli-Pekka kertoo, että heidän asentajansa opettelivat myös valokuidun jatkoskoneen ja mittalaitteiden käytön. Kun Fuselin sähköasentaja on kytkenyt kaikki kaapelit huoneistoissa, hitsaa hän valokuitukaapelit talojakamon kytkentäpaneeliin. Välillä tulee eteen tilanteita, jolloin rakennuspiirustuksen mitat eivät pitäneetkään paikkaansa. Silloin valmiskaapelista puuttuvat metrit täytyy myös osata paikata.
”Nyt koko asennus vedoista mittaukseen tehdään omin voimin. Se helpottaa urakoiden hallintaa, kun kaikki on omissa käsissä.”
Olli-Pekka tiivistää Fusel Oy:n tavan toimia: ”Tarkoitus on koko ajan kehittää ja löytää ratkaisuja, joilla työt voi tehdä helpommin ja nopeammin.” Terolla on mielessä seuraava idea: ”Mitäs sanoisit, jos kelataan Orbiksen tehtaalla kuitukaapelit linjoittain valmiiksi yhdelle kelalle?” Olli-Pekka ymmärtää heti, että kaapelit voisi silloin vetää nousukuiluun nopeammin. Ideaa päätetään kokeilla.
Fusel Oy lyhyesti
Fusel on sähköurakointiliike, joka tekee hyvin johdettua urakointia yrityksille ja yksityisille – suunnittelusta loppumittaukseen. Toiminta-alueena on koko Uusimaa.
Valmiskaapelit verkkokaupasta
Valmiskaapelit saat helposti ja nopealla toimituksella Orbiksen verkkokaupasta Worbiksesta.
Lue lisää kiinteistöjen yleiskaapeloinnista
Kiinteistön yleiskaapelointi
Sisäverkko sisältää talojakamosta asuntoihin vedettävät valokuitu-, pari- ja antennikaapelit, joita kutsutaan myös nimillä kuitu tai optinen kaapelointi, cat tai data ja tellu. Meidän kautta varmistat teknillisen laadun, yhteensopivuuden sekä tietoliikennepalvelujen saatavuuden kiinteistöissä.
Ota yhteyttä
Harri Mutanen
avainasiakaspäällikkö
+358 400 432 576
Tarvitsetko ratkaisua kiinteistöjen tiedonsiirtoon? Minulla on yli 10 vuoden kokemus kiinteistöjen tiedonsiirron valokuituratkaisuista ja mittauslaitteista. Lisäksi Traficomin sisäverkkomääräys M65 on arkipäivääni. Näissä asioissa jatketaan keskusteluja!