Sisäverkon laadun jäljillä Antennimestarien työmaalla

Antennimestarit Oy keskittyy pääkaupunkiseudulla tietoliikenneverkkojen asentamiseen uudissaneerauskohteissa sekä pientalo- ja yksityisasiakkailla. Kävimme tutustumassa Antennimestarien työmaalla Espoossa ja keskustelimme samalla, kuinka käytännössä M65-sisäverkkomääräyksen edellyttämä laatu varmistetaan.

2020

Helmikuisena pakkaspäivänä saavuimme Espoon Viherlaaksoon vilkkaalle työmaalle kerrostaloyhtiön pihalle. Meneillään oli linjasaneeraus, jossa uudistetaan LVI-putkien yhteydessä asuintaloihin myös sähkö- ja tietoliikennekaapelointi.

Antennimestarien yrittäjä-omistaja Tero Snellman löytyi työmaalta ensimmäisen rapun kellarista, jossa sijaitsi remonttipölyn keskellä taloyhtiön tietoliikenneyhteyksien pääjakamo. Valokuituasentamisessa yhteyksien toiminnan kannalta ylivoimaisesti tärkeintä on puhtaus, joten heti kättelyssä oli selvää, että saneerauksissa kuituasennuksia tehdään haastavissa olosuhteissa.

Antennimestarit työmaalla

Sisäverkkomääräys M65 toimintaohjeena

Traficomin antama määräys M65 sisältää kattavasti ja yksityiskohtaisesti ohjeet sisäverkkojen rakenteen, teknisen laadun, turvallisuuden, testaamisen ja dokumentoimisen tekemiseen. Tavoitteena määräyksellä on muun muassa varmistaa verkon suorituskyky, yhteentoimivuus ja tulevaisuuden tarpeet.

Viherlaakson rakennustyömaalla näkyi samaan aikaan useamman yrityksen työntekijöitä. Tietoliikenneasennuksen tilaajana toimii tyypillisesti sähköasennusyritys, jonka hankkimina Viherlaaksossakin Antennimestarien asentajat tekivät yleiskaapeloinnin ja yhteisantenniverkon asennustöitä.

Tero Snellman kertoo, että laatusuunnitelma (ST 681.43) on heidän asennustöissään tärkein työkalu laadun varmistamiseksi. ”Jokainen linjasaneerauskohde on omanlaisensa, joten aina ennen kuin työt aloitetaan, määritellään laatusuunnitelmassa muun muassa mittausten käsittely sekä käytettävien komponenttien tekniset tiedot. Suunnitelma hyväksytetään tilaajalla”, selventää Tero laatusuunnitelman merkitystä.

Verkonrakentaminen tehdään tuotteilla, jotka täyttävät määräyksessä annetut tekniset kriteerit suorituskyvylle. Näin varmistetaan, että asennuksessa päästään tavoiteltuun laadukkaaseen lopputulokseen. Antennimestarit on tyytyväinen Orbiksen asennustuotteisiin ja palveluun. Tero kertoo, kuinka Orbiksen asiakaspäällikön Harri Mutasen kanssa on tehty yhteistyötä jo pitkään ja kehitetty myös tuotteita matkan varrella.

Koulutus osaamisen takuuna

Sisäverkkojen rakentamisessa määräykset, suunnitelmat ja hyvät asennustarvikkeet eivät pelkästään riitä. Tero nostaa esiin myös kouluttamisen tärkeyden: ”Erittäin iso tekijä laadukkaaseen lopputulokseen on asentajien koulutuksella, että he tuntevat määräyksen”. Sisäverkkomääräystä päivitetään jatkuvasti, joten jatkuvalla koulutuksella Antennimestarien parinkymmenen asentajan taidot pidetään ajan tasalla.

Työmaavierailullamme näemme lopuksi vielä käytännössä, kuinka valokuitulinja tarkistetaan tehomittaparilla ja todetaan laatusuunnitelman mukaiseksi. Mikäli tarkistusmittauksessa ei päästäisi tavoitearvoihin, vian syy ja sijainti selvitetään tarkemmin valokuitututkalla, jotta se päästään korjaamaan.

Lopuksi kerätyt mittaustulokset tallennetaan ja toimitetaan tilaajalle, joka liittää sen urakan valmistuessa taloyhtiölle toimitettavaan dokumentaatioon.

Katso videolta kuinka Antennimestarit varmistaa M65-sisäverkkomääräyksen mukaisen laadun:

Antennimestarit Oy lyhyesti

Antennimestarit Oy on perustettu vuonna 1973. Päätoimialueemme on pääkaupunkiseutu lähialueineen. Toimitilamme sijaitsevat Helsingissä, Viikissä. Työllistämme tällä hetkellä 25 työntekijää ja liikevaihtomme oli 2,6 milj vuonna 2018. Antennimestarit Oy on erikoistunut antenni-, yleiskaapelointi- ja kuituverkkojen asennuksiin niin uudis- kuin saneerauskohteissa. Asennuksia myös taloyhtiöille ja kuluttajille. Vuosittain asennamme noin 7500 asunnon sisäjohtoverkot. Asiakkaitamme ovat pääosin sähköurakointiliikkeet ja rakennusliikkeet, mutta toki teemme asennuksia myös kuluttajille. Henkilökuntamme koostuu hyvin motivoituneista ja hyvän koulutuksen saaneista työntekijöistä.

Lue lisää sisätilojen kuuluvuusverkoista

Sisätilojen kuuluvuusverkot

Mobiiliverkon kuuluvuus sisätiloissa on haasteena erityisesti energiatehokkaasti rakennetuissa kiinteistöissä. Orbiksen kautta saat kaiken operaattorihyväksyttyyn sisäkuuluvuusratkaisuun liittyvän palvelun suunnittelusta materiaaleihin, asennukseen, käyttöönottoon ja dokumentointiin. Tarjoamme alan osaamistamme myös rakennusyhtiöiden käyttöön.

Ota yhteyttä

Harri Mutanen

avainasiakaspäällikkö

+358 400 432 576

[email protected]

Tarvitsetko ratkaisua kiinteistöjen tiedonsiirtoon? Minulla on yli 10 vuoden kokemus kiinteistöjen tiedonsiirron valokuituratkaisuista ja mittauslaitteista. Lisäksi Traficomin sisäverkkomääräys M65 on arkipäivääni. Näissä asioissa jatketaan keskusteluja!

Lue myös nämä

Marjasähkö Oy:n toimitusjohtaja Jani Niskanen Keimolan työmaalla
31.5.2023

Asiakastarina: Orbis ja Marjasähkö yhteistyössä – Tehokkuutta Keimolan asuintaloprojektiin monikuituisten valmiskaapeleiden avulla

Orbis on jo vuodesta 2019 ollut Marjasähkön luotettu toimittajakumppani. Orbis on tukenut Marjasähköä tarjoamalla sen tarpeisiin räätälöityjä ratkaisuja, kuten kuituvalmiskaapeleita, joiden avulla Marjasähkö on pystynyt parantamaan toimintansa laatua ja tehokkuutta.

>
Sähköasentaja tarkistamassa asennustyötä asuinrakennuksen työmaalla
9.1.2023

Viestintäviraston sisäverkkomääräys päivittyi: M65E tuo toivottuja muutoksia

Viestintäviraston määräyksestä 65 astui voimaan uusi versio M65E alkuvuodesta 2023. Määräyksen muutoksista tietoa tässä uutisessa.

>
Orbis – Innovatiivisuus ja tuotekehitys ovat kaiken toimintamme ytimessä.
31.5.2022

Daxpower suosii liukupaneeleita kaikissa asennuskohteissa

Orbiksen valokuitupaneelien valikoima laajeni keväällä 2022 liukupaneelilla. Orbis Liukupaneelin mekaniikka on suunniteltu niin, että pohjalevyn sisältöineen voi vetää ulos kotelosta, vaikka paneeli olisi kiinnitettynä räkkikaappiin.

>